180 genodigden waren op vrijdag 31 augustus getuige van de opening van het nieuwe Scheldebad in Temse en allen waren het er over eens: het VITA Scheldebad is een parel. Of zoals burgemeester Luc De Ryck het omschreef: ‘Een kroonjuweel in de schatkamer van Temse’, waarbij hij nadrukkelijk hulde bracht aan Debby Vermeiren, schepen van Sport, de drijvende kracht en grote bezieler achter het dossier. Voor de schepen is het nieuwe Scheldebad een absoluut hoogtepunt in haar 12-jarig schepenmandaat.

Het zwembad baadde in een feeërieke sfeer tijdens de openingsplechtigheid, die werd gepresenteerd door eerste sportfunctionaris Erik Vermeulen.
Gunter Vandevelde, directeur VITA, belichtte het project en vermeldde alle personen en instanties, die tot de realisatie hadden bijgedragen.
Schepen van Sport Debby Vermeiren gaf toelichting bij de verwezenlijking vanuit de invalshoek van het gemeentebestuur.
Burgemeester Luc De Ryck schetste kort de historiek van de historische site aan de hand van het boek ‘De burcht en het kasteel van Temse’ (2015), een uitgave van de beheerraad van het Gemeentemuseum. Auteur: historicus Kristof Papin.
De middeleeuwse burcht, die ongeveer stond waar zich nu de terreinen en kantoren van Belgomine bevinden en reikte tot in de Schelde, was de woonplaats van de voogden, later de heren van Temse (bekendste heer en weldoener van Temse: Roeland Lefevre, 16de eeuw). In 1783 liet de eigenaar de burcht slopen. Met de oude materialen liet hij een kasteel bouwen in Lodewijk XIV-stijl (1787).
Het kasteel veranderde meermaals van eigenaar. In 1872 kwam het in handen van de Sint-Niklase textielfabrikant-senator Louis Janssens (1832-1884), later zijn zoon Antoon (1867-1929), wiens weduwe de laatste bewoner was (vandaar “het bos van Janssens”). De familie Janssens mocht in 1912 het predikaat de Varebeke aan haar naam toevoegen, naar de heerlijkheid Varebeke in Belsele (waarvan zij grotendeels eigenaar was). In 1938 werden leden van de familie in de adelstand verheven.
Door de bouw van de nieuwe Scheldebrug en de hertekening van de omgeving werden het kasteel en het park aangekocht door de Belgische Staat (1953). Het gemeentebestuur kocht het kasteel en het parkrestant aan in 1957, met de bedoeling ze in het toeristische gebeuren te integreren. Meerdere pistes werden onderzocht, maar zonder resultaat. Het kasteel werd intussen niet onderhouden en geraakte onderkomen. Door de tijdsgeest (tabula rasa met ouder gebouwen) en het feit dat het kasteel niet beschermd was (en er dus voor de enorme restauratiekosten geen subsidies konden worden bekomen) besliste het gemeentebestuur er anders over (1963): het kasteel werd afgebroken en vervangen door een zwembad (1969).
Temse werd een zwembad rijker, maar moest daarvoor een nooit te herstellen prijs betalen. Aangetast door de tand destijds werd het Scheldebad eind 2015 gesloten. Op 31 augustus werd het nieuwe bad geopend en het resultaat werd door de burgemeester ‘verbluffend’ genoemd. In de realisatie herkende hij de dynamiek die het gemeentebestuur vooral ook het jongste decennium kenmerkte inzake de totstandkoming van nieuwe grote infrastructuren. Het VITA Scheldebad neemt een ereplaats in in het sterke palmares, waarin ook de volgende accommodaties schitteren: AC De Zaat, CVO, Muziekacademie, JOC De Nartist, Artiestenfoyer Roxy, De Mosterdpot, het Natuurhuis, de Emiel Naudtszaal…
Na een sierlijk waterballet bood de VITA Groep een receptie aan en werd de mogelijkheid geboden een geleide rondgang te maken door het gebouw.
Op de foto herkennen we de sleutelfiguren in het dossier. V.l.n.r. zittend: eerste sportfunctionaris Erik Vermeulen, Filip Van Remortel (directeur PPS-cel Vita), Gunter Vandevelde (directeur VITA), schepen Debby Vermeiren en Maartens Bauwens (manager Scheldebad); staande: Marc Cordeel, burgemeester Luc De Ryck en Dirk Cordeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.