In de nacht van vrijdag op zaterdag is de Italiaanse ex-wielrenner VITTORIO ADORNI op 85-jarige leeftijd in zijn geboortestad Parma overleden.

Hij werd beroepswielrenner in 1961 nadat hij als liefhebber voor een opleidingsploeg van Faema had gereden en boekte zijn belangrijkste overwinningen in 1965 (Ronde van Italië) en in 1968 toen hij wereldkampioen werd bij de profs (in 1964 was hij al eens tweede geworden in Sallanches achter Jan Janssen). Het gerucht wil dat de oudere coureurs onder leiding van Jacques Anquetil een verbond hadden gesloten tegen de jonge Eddy Merckx. De 31-jarige Adorni ontsnapt en krijgt onder meer Rik Van Looy en de toen nog compleet onbekende Portugees Joaquim Agostinho mee. Door de aanwezigheid van Van Looy zit Merckx “gevangen” in het peloton, maar het dient gezegd dat dit hem goed uitkwam, aangezien Adorni in “het gewone leven” een ploegmaat van hem was (hij zou het jaar nadien wel weggaan). Op het einde van de wedstrijd kunnen Van Looy en de andere vluchters het tempo van Adorni niet meer volgen, zodat deze wint met 10 minuten voorsprong op de nummer twee, Herman Van Springel, die nog in de tegenaanval was gegaan. Waarop John De Schepper op 1 september 2013 reageerde: “Vrijgeleide of niet, als je Van Looy en Agostinho uit het wiel rijdt en met 10 minuten voorsprong wint dan heb je het dubbel en dik verdiend, denk ik.”

Adorni won in totaal 11 etappes in de Giro. Als liefhebber was hij in 1958 nog Italiaans kampioen achtervolging geworden. In 1963 werd hij tweede in de Giro (na Franco Balmamion) en derde in Luik-Bastenaken-Luik (na Frans Melckenbeeck en Pino Cerami). In 1964 was hij nog eens derde in Luik-Bastenaken-Luik (na Willy Bocklant en Georges Van Coningsloo) en een jaar later zelfs tweede (na Carmine Preziosi). Dat jaar werd hij ook tweede in Milaan-Sanremo (na Arie den Hartog). Nog in 1965 was hij zevende in Parijs-Roubaix en een jaar later negende in de Ronde van Vlaanderen. Nog in 1966 won hij een historische Ronde van België die door sneeuw en extreme koude werd geteisterd. In 1968 werd hij vijfde in de Ronde van Spanje en Italiaans kampioen op de weg. Hij won dat jaar ook de semiklassieker Sassari-Cagliari en de Ronde van Zwitserland.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.