Vandaag is het veertig jaar geleden dat ik officieel ben beginnen werken op De Rode Vaan. Op bovenstaande foto ziet u mij op de wekelijkse redactievergadering in de Kazernestraat naast mijn goeroe, Lode De Pooter. Op onderstaande foto kijk ik over de schouder van die andere inspirerende figuur, Jan Mestdagh. Deze foto is reeds genomen in de Lemonnierlaan, aan het bureau van Jan, dat naast het mijne (onderste foto) stond.

Het was mijn “officiële” start, want eigenlijk werkte ik er al twee maanden als vakantiejob. Men zou kunnen zeggen dat dit ook een soort van proefperiode was, maar eigenlijk was die niet nodig, want al van de eerste dag klikte het met hoofdredacteur Piet Lampaert, politiek directeur Jef Turf, redactiesecretaris Lode De Pooter en de rest van de redactie: Jan Mestdagh (cultuur en binnenland), Miel Dullaert (sociaal), Jan Vanhee (buitenland) en fotograaf Jo Clauwaert. Ik verving Frank Jacobs, die terug naar het onderwijs ging (ik kwam daar juist uit, met name uit het atheneum van Dendermonde) en als voornaamste bevoegdheid erfde ik “de gewesten”, maar in feite kwam het neer dat ik een manusje-van-alles werd, met vooral veel nalezen en corrigeren van drukproeven en ook “op de marmer” (*) staan bij het “invormen” van het blad (vooral op dinsdag als er de laatste hand werd aan gelegd). Later, na de verhuis van de Kazernestraat naar de Lemonnierlaan, betekende dat ook dat ik af en toe “loopjongen” moest spelen tussen de redactie en de drukkerij, maar ik vond dat helemaal niet erg, tenzij het regende (“slecht weer voor koersjongens,” zei Lode De Pooter dan altijd, want hij en fotograaf Jo moesten dat ook soms doen).
Daarnaast bleef ik natuurlijk over popmuziek en andere lichtere vormen van cultuur schrijven (voor Jan Mestdagh was de “zware” cultuur), zoals ik al een jaar lang als losse medewerker had gedaan. Dit laatste leidde dikwijls tot wrijvingen met “de basis” zoals dat dan heette. Dat wil zeggen dat op gewestelijke partijvergaderingen er vaak afgegeven werd op het feit dat dit sowieso in De Rode Vaan stond en, meer zelfs, dat men daarvoor blijkbaar speciaal een redacteur in dienst had genomen. Uit het voorgaande blijkt uiteraard dat dit niet zo was, maar ik nam dat die “kameraden” niet kwalijk, want die hadden er totaal geen benul van hoe zo’n blad tot stand kwam. Bovendien waren er veel “kameraden uit de basis” die zich eveneens kandidaat hadden gesteld om op de redactie te mogen komen werken en als die dan afgewezen waren, riep dit natuurlijk enige wrevel op. Daarnaast had ik in mijn studententijd in Amada-kringen verkeerd, dus dat was ook al geen aanbeveling.
Maar eigenlijk heb ik al veel te veel over dit enige nadeel uitgeweid, want voor de rest waren de tien jaren op De Rode Vaan – ik heb het al eerder gezegd en ik zal het blijven herhalen – professioneel gezien de tien beste jaren van mijn leven. Nadien zou ik nogal wat “jobhoppen” en bij de VDAB moest ik dan telkens horen “dat ik wel vaak van job veranderde”, een bewering waarvan ik altijd schrok, want in mijn opvatting had ik slechts één job gehad: op De Rode Vaan. Al de rest was gewoon tijdvulling omdat ge nu eenmaal niet uw hele leven lang in bed kunt blijven liggen. Ondertussen, oud en wijs geworden zogezegd, zie ik ook wel in dat tien jaar eigenlijk niet veel voorstelt in een mensenleven, maar toch blijft het voor mij De Rode Vaan for ever!

Ronny De Schepper

(*) Ik heb het ongetwijfeld elders al eens uitgelegd, maar voor de zoveelste keer: ik heb in mijn beginjaren nog het zetten in lood meegemaakt (waarbij de zetters syndicaal verplicht waren melk te drinken om het gif in hun bloed tegen te gaan). Zo’n pagina in lood was letterlijk loodzwaar en daarom gebeurde het invormen op marmeren tafels.

30 jan mestdagh

18 typend nihilisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.