Alhoewel de titel het omgekeerde doet vermoeden, keerde Hubert Lampo na een aantal historisch geïnspireerde romans in 1953 met Terugkeer naar Atlantis terug naar zijn roots in Antwerpen. Een halve eeuw later zouden Terugkeer naar AtlantisDe Komst van Joachim Stiller en Een geur van sandelhout trouwens worden gebundeld onder de titel De Antwerpse romans.

De “armendokter” Dewandelaer (de ik-persoon) komt, wanneer hij de dood van zijn moeder gaat aangeven, tot de constatatie dat zijn vader niet dood is, maar in mysterieuze omstandigheden verdwenen. Een oud-medestudent, nu procureur, wil hem wel helpen in het onderzoek naar de beweegreden. Zijn vrouw, die Dewandelaer ook in negatieve omstandigheden in het studentenmilieu heeft ontmoet, tracht de veertigjarige vrijgezel te verleiden, om op die manier te bewerken dat hij haar van een kind, dat niet van haar man is, zou verlossen. Hij weigert echter.
Op zolder treft hij een aantal boeken van zijn vader aan, die alle handelen over Atlantis. De oude schipper Jonas weet de dokter te vertellen dat zijn vader steevast in het bestaan van zo’n utopisch land geloofde. Een vrouw heeft ondertussen getracht zich te verdrinken. Zij werd bijtijds bovengehaald en herstelt bij de dokter. Ze lijdt aan geheugenverlies, maar het is duidelijk dat zij verslaafd is geweest aan morfine.
Jones vertelt de dokter over de betrekking tussen diens vader en een vrouw van lichte zeden. De gelijkenis met de dochter en deze vrouw is opvallend. De dokter herinnert zich nu ook het meisje Eveline (zijn jeugdliefde) en moet de feiten toegeven. Eveline heeft het gesprek afgeluisterd en loopt weg, omdat hun liefde nu onmogelijk is geworden. Zij pleegt zelfmoord door zich onder een trein te werpen.
(Deze samenvatting dateert uit mijn jeugd. Ze is zo slecht geschreven dat ik ze niet kon corrigeren, aangezien ik vele zinnen niet eens meer begreep.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.