Bij het begin van het seizoen ’89-’90 werd Ronald Zollman (geboren in 1950 in Antwerpen), een leerling van Igor Markevitsj, aangesteld als chefdirigent van het N.O.B. Tegelijkertijd engageerde het orkest Fred Brouwers als de eerste intendant uit de geschiedenis van het N.O.B. Beiden kenden elkaar allicht uit de tijd van de acties voor de vrijlating van de Argentijnse pianist Miguel-Angel Estrella. Toen deze acties in 1981 resultaat opleverden, kreeg Estrella trouwens onmiddellijk een concert aangeboden in Brussel, waarbij Zollman het conservatoriumorkest dirigeerde.

In maart 1993 kondigde Ronald Zollman aan voortijdig zijn functie bij het N.O.B. neer te leggen, na het zogenaamde Van Immerseel-incident tijdens de Elisabethwedstrijd. Ronald Zollman dirigeerde de wedstrijd voor het eerst en alhoewel hij vertrouwd was met het werken met jonge mensen, kon men hier en daar heimwee naar Georges Octors bespeuren. Omdat presentator Fred Brouwers geen weerwerk bood op Van Immerseel zijn kritiek op het orkest en op de leiding en vooral op zijn opmerking over “het stelletje ambtenaren”, werd hij door Zollman in de coulissen gekapitteld. Fred dacht persoonlijk dat de twee functies niet onverenigbaar zouden zijn, maar toen bleek dat dit toch het geval is, heeft Fred (zonder zich uit te spreken over het feit of de opmerking van Van Immerseel nu juist was of niet) zijn ontslag ingediend. Maar Zollman deed net hetzelfde!
In eerste instantie ging Zollman zich dan opnieuw toeleggen op de Jonge Filharmonie, een orkest dat hijzelf in juni 1989 had helpen oprichten samen met enkele andere persoonlijkheden uit het Belgische muziekleven. De bedoeling was in België op nationaal niveau een traditie voor een jeugdorkest op te starten, zoals deze reeds in de buurlanden bestond. Het institutionele kader van dit land heeft ertoe geleid dat het een vzw is geworden, gericht naar de privésector voor financiële steun. Dat maakt dat het het enige niet-gesubsidieerde symfonieorkest is in dit land, maar dat is zeker niet doelbewust zo. “Het bevolkingsregister van de Belgische orkesten telt meer overlijdensberichten dan geboorteakten,” stelde Claude Jottrand op de persconferentie en juist deze verschraling verontrust het orkest ten zeerste. “Het pedagogische opzet naar buiten te treden als de ontbrekende schakel tussen het conservatorium en de wereld van de professionele orkesten, wordt op de helling gezet door de vermindering van de bestaande toekomstmogelijkheden voor onze jonge muzikanten.
Het belangrijkste objectief dat wordt nagestreefd met dit orkest is nochtans het beroep van orkestmuzikant te herwaarderen. Hiervoor worden ieder jaar een honderdtal musici gerecruteerd in de verschillende academies en conservatoria van het land. Daarnaast hoopte de Jonge Filharmonie ook de symfonische muziek dichter bij het publiek te brengen o.a. door het uitbrengen van CD’s. Ondertussen heeft Zollman de dirigeerstok doorgegeven aan de Engelsman Gilbert Varga.
In May 2009, Zollman accepted the Associate Professor of Music and Director of Orchestral Studies position at the Carnegie Mellon University School of Music in Pittsburgh, PA. In September 2011 he added the position Principal Guest Conductor of the Czech Radio Symphony Orchestra to his activities. Since September 1, 2018 Music Director of the Plzeňská Filharmonie – Pilsen Philharmonic.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.