Vandaag is het reeds 495 jaar geleden dat de drie eerste missionarissen in Amerika zijn aangekomen in Vera Cruz, een stad die vier jaar eerder door Hernan Cortès was gesticht. Bij die drie bevond zich ook Pedro de Gante (Pier van Gent) uit de hofkapel van Keizer Karel.

Peter van Gent werd geboren als Peeter van der Moere in Idegem bij Geraardsbergen rond 1480. Hij was de eerste christelijke missionaris in de Nieuwe Wereld en richtte er ook de eerste Europese school op.
Hij was een franciscaner monnik uit een klooster in Gent, die, aangespoord door de pauselijke bul Alias felices van Leo X, de overtocht van Sevilla naar Vera Cruz maakte. Samen met twee andere missionarissen kwam hij aan in Mexico, dat twee jaar eerder door de Spanjaarden op de Azteken was veroverd. Hij zou er bijna vijftig jaar actief blijven (van 1523 tot 1572).
Hij stichtte de school van San José de los Naturales, waar in 1532 reeds 500 tot 600 jongens dagelijks onderwezen werden. Om de Indianen effectief te bekeren liet hij de zonen van inheemse leiders naar zich toebrengen, die hij opsloot en onderwees over het christendom. Alleen de “goede leerlingen” mochten in contact komen met de buitenwereld. Op die school werd tevens muziektheorie en -praktijk gegeven, en ook vonden er lessen plaats in het bouwen van muziekinstrumenten. Zelf leerde hij de taal van de Azteken, Nahuatl, om ze in hun eigen taal te kunnen onderwijzen. Hij wierp zich op als beschermer van de Indianen tegen de wreedheid van de Spaanse conquistadores. Bij zijn godsdienstig onderricht gebruikte hij een zelfgemaakte catechismus in rebusvorm. In vier kleuren werd onder meer afgebeeld hoe een kruisteken te maken en de voornaamste gebeden te zeggen. Naar het voorbeeld van de Latijnse scholen te Zwolle en Deventer onderwees hij ambachtelijke technieken en koorzang.
Ook hield hij kunstateliers en bouwde hij ziekenhuizen voor de inheemse Mexicanen. Daarnaast liet hij een groot aantal kerken bouwen, waaronder een in Texcoco op een voormalige Azteekse tempel.
Volgens sommigen was hij een bastaardzoon van keizer Maximiliaan I. In elk geval stond hij dicht genoeg bij Keizer Karel V om er een directe correspondentie met hem op na te houden, en nadien met Filips II van Spanje. In lange brieven klaagde hij de uitbuiting van de inboorlingen aan en noemde hij de dwangarbeid als voornaamste probleem.
Broeder Peter weigerde tot drie keer toe om tot priester te worden gewijd en na de dood van Juan de Zumárraga sloeg hij ook een benoeming als aartsbisschop van Mexico af. Hij stierf in Mexico-Stad op 19 april 1572. Zijn werk werd voortgezet door zijn leerling Diego Valadés.
In 1988 werd hij zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Zijn levensverhaal is verfilmd als Millions Call Him Father, zo staat er op Wikipedia, maar op de Internet Movie Database is deze film niet terug te vinden.
In Gent hangt een gedenkplaat aan de gevel van het gerechtsgebouw, kant Nederkouter en zijn standbeeld staat op het Fratersplein. Een gelijkaardig standbeeld staat eveneens in Mexico-Stad in de straat genaamd Gante en aan de voet van het standbeeld van Christoffel Columbus langs de Reforma. Aan de voorgevel van de kerk van Idegem hangt een gedenkplaat als herinnering dat Pedro de Gante daar geboren is. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.