Deze zomer werd er in een garage in de Gentse Sint-Jansvest gezocht naar het verdwenen paneel van “De Rechtvaardige Rechters”. Die parkeergarage hoorde, als ik het goed heb, bij het appartementsgebouw waar Hugo Claus in 1985-86 nog een loft heeft gehad en die nu wordt betrokken door Kamagurka. Uiteraard hebben beide artiesten niets te maken met de kunstdiefstal van 74 jaar geleden. Trouwens heel die zoekoperatie was een maat voor niks. Toch kwam de bekendste kunstroof uit onze contreien hiermee nogmaals in de belangstelling.

Deze roof wordt ook soms in verband gebracht met de mysterieuze beweging van de Tempeliers. En dat gebeurt wel meer. Zo was er enige tijd geleden een merkwaardig voorval in… het voetbal! Een supporter van het Turkse Fenerbahçe heeft bij de UEFA en de FIFA een klacht ingediend tegen Inter Milaan. In de match tussen de twee ploegen op het einde van vorige maand droegen de spelers van Inter immers niet hun gebruikelijke blauw-zwarte kleuren (ongeveer zoals bij ons Club Brugge), maar een witte uitrusting met daarop een groot rood kruis. Mij deed het aan de Engelse vlag denken (de Engelse, niet die van het Verenigd Koninkrijk!), maar de Turkse advocaat Baris Kaska zag hierin een verwijzing naar… de kledij van de kruisvaarders, die duizend jaar geleden Jeruzalem veroverden ten koste van de Muzelmanen. Kaska vond dit dus een belediging van islam en wenst dat de 3-0 nederlaag van Fenerbahçe wordt omgezet in een 5-0 zege wegens forfaitwinst.
Uiteraard zal het ‘m vooral dààrom te doen zijn, maar toch vind ik dat de man ergens gelijk heeft. Niet alweer bij de zoveelste “belediging van de islam” natuurlijk, wat na cartoons en teddyberen nu stilaan toch mij de strot uitkomt, maar ik denk wel dat hij gelijk heeft dat de kledij van de spelers van Inter op de kruisvaarders was gebaseerd. Meer zelfs, ik begin nu ook te denken dat de Engelse vlag daar evenééns op is gebaseerd (remember Richard Leeuwenhart?). Ik ben geen kenner op dat vlak, maar ik had hier wel graag een reactie op gehad van iemand die wél thuis is in deze materie.
En waar ik vooral naartoe wilde: de kruistochten zijn ook op de dag van vandaag nog altijd actueel. En zo komen we langs een heel grote omweg in Gent terecht. Want de kruistochten vormden de rechtstreekse aanleiding voor de stichting van de Orde van de Tempeliers. En later gingen zij ervan uit dat Jezus Christus kinderen had verwekt bij Maria Magdalena. En volgens sommigen leven afstammelingen daarvan hier in Gent. En ligt de legendarische schat van de Tempeliers hier ook niet begraven? En wat heeft de diefstal van het Lam Gods met dit alles te maken? Het lijkt een hoop onzin, wat ik hier uit mijn botten sla, en misschien is het dat ook wel, maar een steeds groeiend aantal mensen doen goed hun best om hieraan geloof te hechten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.