Tanel Kangert (Vändra, 11 maart 1987) is een Estisch wielrenner die anno 2018 rijdt voor Astana Pro Team (foto Erik Westerlinck).

Kangert is een goede tijdrijder en degelijke klimmer. Hij kreeg zijn opleiding bij het Franse AG2R La Mondiale, waar hij ook zijn professionele carrière begon. Aanvankelijk had hij veel knieproblemen. Na in 2010 een jaar zonder contract te hebben rond gereden werd hij 2011 opgepikt door Astana Pro Team. Hier maakt hij zich verdienstelijk als helper voor onder anderen Fredrik Kessiakoff en Roman Kreuziger. In de Ronde van Zwitserland van 2012 kreeg Kangert een vrije rol toebedeeld. Hij won de slotetappe naar Sörenberg. Hij kreeg dan ook een contractverlenging van twee jaar bij zijn team. In het hooggebergte werd Kangert een luxehelper voor Vincenzo Nibali, eindwinnaar van de Ronde van Italië van 2013. Hij reed daarna voor eigen rekening de Ronde van Zwitserland en bevestigde zijn capaciteiten met een zesde plaats in het eindklassement, vooral door een uitstekende tijdrit op de slotdag. In de Ronde van Spanje probeerde hij zijn Italiaanse kopman aan de eindoverwinning te helpen, maar Nibali strandde op de tweede plaats na de ‘oude’ Chris Horner. Kangert werd elfde en zijn contract werd voor drie jaar verlengd.
In 2014 vervulde hij een knechtenrol in de Ronde van Frankrijk. Nibali won de Tour, Kangert zelf werd twintigste in het eindklassement.
In de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd Kangert negende, op minder dan twee minuten van winnaar Greg Van Avermaet.
2017 was het jaar waar Kangert zelf enkele malen het zegegebaar kon maken. Hij won twee ritten en werd tweede in het eindklassement van de Ronde van Trentino. Dat jaar won hij ook een rit in en werd eindwinnaar van de Ronde van Abu Dhabi. In de Giro d’Italia viel hij uit in de vijftiende etappe, na tegen een verkeersbord te zijn gereden. Op dat moment stond hij in de top tien van de rangschikking.
In 2018 kwam hij terug van revalidatie, waarbij hij een elfde plaats behaalde in de Ronde van Zwitserland. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.