Het zal morgen 235 jaar geleden zijn dat Maria Anna Mozart (1751-1829), de oudere zus van Wolfgang Amadeus en beter bekend als Nannerl, in het huwelijk moest treden met de veel oudere baron Johann Baptist von Berchtold zu Sonnenburg (1736-1801).

De “moest” wil niet zeggen dat het “van moetens” was, maar wel dat haar vader Leopold haar verhinderde te trouwen met een andere musicus, Franz d’Ippold, ongetwijfeld omdat hij net als zovele muzikanten met geldproblemen had te kampen (*). Daarom verkoos Leopold haar liever uit te huwelijken aan een oudere magistraat Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburg, die al vijf kinderen had uit twee vorige huwelijken. Nannerl voedde deze kinderen op alsof het de hare waren en kreeg zelf ook nog drie kinderen bij de blijkbaar toch nog kwieke magistraat.
Haar eerste kind, niet toevallig Leopold genaamd, werd haar door de naamgever “afgenomen” van bij de geboorte. Hij hield zich bezig met de opvoeding van de kleine, gaande van zindelijkheidstraining tot het aanleren van de eerste woordjes. Ongetwijfeld wilde Leopold het kunststukje met zijn eigen zoon nog eens overdoen, maar hij stierf nog vooraleer de kleine Leopold aan instrumenten bespelen toe was. Het zou overigens nooit wat worden met die jongen.
Nannerl zelf pikte, toen ze weduwe was geworden, de muzikale draad uit haar jeugd weer enigszins op door in haar levensonderhoud te voorzien door het geven van muziekonderricht, al had ze dit niet strikt nodig, want de magistraat had haar wel een fortuin nagelaten.

Ronny De Schepper

(*) Een jaar eerder was Wolfgang zonder vaderlijke zegen getrouwd op 4 augustus 1782 met Constanze Weber in de Stephansdom te Wenen. Daarna arriveerde alsnog Leopolds schriftelijke toestemming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.