Vandaag is het al 25 jaar geleden dat de Amerikaanse mezzo-sopraan Tatiana Troyanos is overleden in haar geboortestad New York op 54-jarige leeftijd.

Geboren uit een Griekse vader en een Duitse moeder, beiden zangers, begint ze toch eerst met piano, pas tijdens haar puberteit schakelt ze over op zang. Ze studeert in de Julliard School en debuteert in 1963 in de New York City Opera met Britten en Stravinsky. Twee jaar later brengt Rolf Liebermann haar naar de opera van Hamburg. Vandaar gaat het naar Aix-en-Provence, Parijs, Covent Garden, Montréal en uiteindelijk dan toch de Met, waar ze “De Rosenkavalier” van Strauss zingt, lange tijd haar “pièce de résistance”. Travestierollen lagen haar dankzij haar stem immers het beste (Octavian, de componist uit “Ariadne auf Naxos”, Cherubino, Romeo…), maar toch zong ze ook Carmen of Dido. In feite zong ze àlles: van Monteverdi tot Glass.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.