Het is alweer vijf jaar geleden dat de Amerikaanse thriller-auteur Elmore Leonard om het leven gekomen is.

Leonard werd geboren in New Orleans, maar door het werk van vader Leonard bij General Motors verhuisde het gezin geregeld, vooraleer zich definitief te vestigen in Detroit. Leonard diende in de Tweede Wereldoorlog bij de Seabees, de genietroepen van de US Navy. Na de oorlog studeerde hij Engelse literatuur en filosofie aan de Universiteit van Detroit. Hij begon korte pulpverhalen te schrijven, voornamelijk in het westerngenre. Later schakelde hij over naar het schrijven van misdaadthrillers.
Leonards verhalen worden gekenmerkt door hun rauwe realisme en sterke dialogen. Zij worden vaak gebruikt als basis voor films of televisieseries. Leonard heeft zelf enkele van zijn verhalen tot scenario bewerkt. Zijn bekendste werken zijn “Get Shorty” en “Be Cool” die beide werden verfilmd met John Travolta in de hoofdrol. According to the IMDb Elmore Leonard said that “Get Shorty” is the best film adapted from one of his books. Want ook andere werken werden verfilmd: “Touch”, “Out of sight” en “Rum Punch” (als “Jackie Brown”). After completing Pulp Fiction (1994), Quentin Tarantino and Roger Avary acquired the film rights to Elmore Leonard’s novels Rum Punch, Freaky Deaky, and Killshot. Tarantino initially planned to film either Freaky Deaky or Killshot, and have another director make Rum Punch, but changed his mind after re-reading Rum Punch, stating that he “fell in love” with the novel all over again. It was to be his first and only film (as of 2018) to be adapted from pre-existing material.
Quentin Tarantino was afraid that Elmore Leonard would hate the film. He hesitated to discuss the changes with Leonard, finally speaking with Leonard as the film was about to start shooting. Leonard loved the screenplay, considering it not only the best of the twenty-six screen adaptations of his novels and short stories, but also stating that it was possibly the best screenplay he had ever read.
The characters Louis and Ordell first appeared in the Elmore Leonard novel The Switch. At age fifteen, Quentin Tarantino was arrested for shoplifting this book, his one brush with “real” crime. In The Switch, Louis and Ordell kidnap a millionaire’s wife, only to discover he doesn’t want her back, a plot that was used in Ruthless People (1986). In the novel’s sequel, Rum Punch, Louis and Ordell complain that the movie producers stole their idea (without mentioning the movie by name).
Elmore Leonard’s werk vindt ook genade in de ogen van Hugo Claus: “Leest u graag thrillers of politieromans?” vraagt hij aan Eric Bracke in “De Morgen” van 13/11/1997 en aangezien het antwoord hem net zo weinig interesseert als ons, gaat hij onmiddellijk verder met: “Ik wel, maar na drie pagina’s heb ik wel vaak de neiging om ze weg te gooien. Dan weet ik het al: ik zie zo een beetje hoe het geschreven is en wie de personages zijn. Maar Elmore Leonard vind ik wel knap, omdat hij tegelijk een prachtig stilist is.” Zelf las ik van hem “Tishomingo blues” uit 2002 en op basis daarvan kan ik Claus’ opinie wel bijtreden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.