De gewezen Zwitserse wielrenner Roland Zöffel viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Deze renner is weer zo’n voorbeeld van iemand die mijn jeugdidool was zonder dat daar een aanwijsbare reden voor was. Soms veronderstel ik dat het iets met zijn naam te maken had. De krant van mijn vader (Gazet van Antwerpen) spelde de naam steevast als Zoeffel en, kind zijnde, wist ik toen nog niet dat je dit als “ö” moest uitspreken. Ik sprak het dus uit met de oe-klank uit stoel of boef. En dan maakte Zoeffel een lekker “zoevend” geluid natuurlijk, zeker als je ermee rekening houdt hoe Erik Westerlinck en ikzelf destijds met de prentjes koersten (ze voortduwend namelijk).
Anderzijds was hij in mijn geest altijd verbonden aan zijn landgenoot Francis Blanc en daarbij speelde de klank van de naam dan weer helemaal geen rol. Wel heb ik toen kennis gemaakt met het “tweevoudig” statuut van de Zwitserse renners uit die tijd. Ze reden toen bijna allemaal voor Cynar (zie middelste foto), maar in het buitenland mochten zij voor een ander team aantreden. Zoeffel en Blanc reden zo o.m. voor het Salvarani van Adorni en Gimondi. Daarna hebben ze samen (dacht ik toch) nog voor Tigra en Zimba gereden.
Maar waarvan ik me niet bewust was, dat was dat Zoeffel ook op de piste actief was (zie twee buitenste foto’s). Van 1962 tot 1964 was hij achtervolgingskampioen van zijn land. Ik dacht dat hij ook enkele zesdaagsen had gereden, maar daarvan kan ik geen bewijzen vinden.

Een gedachte over “Roland Zoeffel wordt tachtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.