Vandaag is het al 45 jaar geleden dat Paul Williams, één van de stichtende leden van de Amerikaanse soulgroep The Temptations, zelfmoord pleegde in zijn auto door zichzelf dood te schieten. Veel mensen geloofden echter niet dat het zelfmoord was, omdat uit onderzoek bleek dat Williams zichzelf dan met zijn rechterhand aan de linkerkant van zijn hoofd zou hebben geschoten (cfr. de Spaanse ex-wielrenner Luis Ocana). Ook werd er een fles alcohol gevonden naast Williams, wat er op leek dat hij het had laten vallen, terwijl hij beschoten werd. Ondanks het verdachte bewijs werd de zaak toch afgedaan als zelfmoord, ook omdat Williams al voor zijn dood had laten blijken suïcidale gedachten te hebben. Hij werd begraven op 24 augustus. Zijn kist werd gedragen door de (ex-)Temptations.

Paul Williams werd op 2 juli 1939 geboren in Birmingham (Alabama). Op school leerde hij daar Eddie Kendricks, Willie Waller en Kel Osbourne kennen, die eveneens van zingen hielden en ze besloten samen een groep te beginnen, “The Cavaliers”. In 1957 trokken ze naar het noorden van de VS, omdat ze daar meer kans op een succesvolle carrière zouden hebben. Willie Waller ging echter niet mee. Via Cleveland (Ohio) kwam het overgebleven drietal uit in Detroit (Michigan). Hier gingen ze zichzelf “The Primes” noemen naar analogie met “The Primettes”, de groep van de toekomstige Supremes Mary Wilson, Florence Ballard en Diana Ross.
Toen in 1961 Osbourne besloot om naar Californië te verhuizen bleven Kendricks en Williams nog met z’n tweeën over. Toen hun het nieuws bereikte dat een andere zanggroep uit Detroit, “The Distants”, ook leden zochten besloten ze samen een nieuwe groep te vormen, “The Elgins”. Toen bleek dat de naam al in gebruik was doopten ze zichzelf “The Temptations”.
In 1961 kregen The Temptations een contract aangeboden bij het toen nog redelijk onbekende Motownlabel. De line-up van The Temptations was toen Paul Williams, Eddie Kendricks, Otis Williams, Melvin Franklin en Elbridge Bryant. In het begin van hun carrière waren het vooral Kendricks en Williams die de leads zongen. Deze periode bleek echter niet succesvol te zijn. De groep moest wachten tot 1964 toen ze hun eerste top 40 hit hadden met The Way You Do The Things You Do. Eddie Kendricks was hierop de leadzanger en zoals het dan vaak gaat (vraag dat maar aan Sylveer Vanholme van The Wallace Collection): vanaf dat nummer kreeg Williams bijna geen leads meer. De kans dat hij die wel zou krijgen werd nog kleiner toen The Temptations een nummer 1 hit scoorden met “My girl”, waarbij David Ruffin, vervanger van Bryant, als leadzanger te horen was. Toch kreeg Williams de lead op het nummer Don’t Look Back, wat de B-kant was van My Baby. “Dit bleek een hit te worden op de R&B hitlijst,” schrijft Wikipedia, maar men vermeldt er niet bij of het nu om de A- of de B-zijde ging…
In 1968 werd David Ruffin uit The Temptations gegooid en vervangen door Dennis Edwards. Tegelijkertijd was dit het moment dat The Temptations een nieuw soort muziek gingen maken, psychedelic soul. Bij deze nummers was het gebruikelijk dat meerdere leden van de groep lead zongen. Hierdoor kreeg Paul Williams dus ook weer meer leadpartijen. Hij zong lead op nummers als Psychedelic Shack, Don’t Let The Joneses Get You Down en Ball Of Confusion. Ook mocht Williams lead zingen op de cover van Stevie Wonders For Once In My Life.
Ondertussen was Paul Williams, die al gehuwd was, in 1965 een affaire begonnen met de haarstyliste van The Supremes. Williams werd depressief, omdat hij verliefd was op haar, maar ook zijn vrouw en kinderen niet in de steek wilde laten. Uiteindelijk koos hij voor zijn gezin.
Dat Williams ook steeds minder leadpartijen mocht zingen hielp natuurlijk ook niet echt. Zijn toestand verslechterde nog toen Cholly Atkins steeds meer zijn plaats in nam als choreograaf van The Temptations. Als gevolg ging Williams steeds meer alcohol drinken. De andere Temptations wilden dat Williams naar de dokter ging omdat hij steeds vaker zijn plaats moest laten innemen door leadzanger Richard Street van The Monitors, een andere Motowngroep.
In 1971 werd Williams eindelijk overgehaald om toch naar de dokter te gaan. Die ontdekte een plek op de lever van Williams en adviseerde hem te stoppen met The Temptations. Hierdoor werd zijn plek permanent in genomen door Richard Street. Williams bleef wel bij de groep betrokken als een adviseur en als choreograaf.
In 1973 werden er plannen gemaakt voor een solocarrière voor Williams. Eddie Kendricks, ondertussen ook een solocarrière begonnen, had de eerste single voor Williams al geschreven, maar Motown besloot de single niet uit te brengen, waarop Williams op 17 augustus 1973, op 34-jarige leeftijd, dus zelfmoord pleegde, tenzij hij alsnog slachtoffer werd van een moord, waarvoor men dan evenwel geen motief kon vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.