In mijn opinie hebben de Lokerse Feesten het grote voorbeeld van het Gentse Feesten op het Sint-Jacobspleintje overvleugeld. Akkoord, misschien is het nog wat vroeg om al met dergelijke verklaringen uit te pakken, maar tijdens het openingsweekend was « de grote sfeer » er toch reeds, terwijl die op het pleintje van Walter De Buck wel definitief zoek schijnt te zijn. Daarom dat wij het pessimisme van sommige « aschrante Lokereneirs » niet delen, omdat de grote massa niet kwam opdagen. Ze mogen namelijk niet vergeten dat de organisatie van De Buck juist daardoor haar intiem karakter heeft verloren. Walter zelf zal de eerste zijn om toe te geven dat de beste Gentse Feesten de vroegste waren, toen — als het regende — het nog mogelijk was dat alle toeschouwers in zijn « Trefpunt » konden gaan schuilen.

MILKSHAKE MET PAARDENWORST
Op de openingsavond kwamen wij even de sfeer opsnuiven. En nogmaals, het was de geest van de Grote Jaren. Vooral na onze nogal negatieve ervaringen op het Woodland-festival in Torhout betekende dit een hele opkikker. Een typisch voorbeeld misschien? Zo één die denkt « progressief » te zijn (« rock’n’roll stijl » noemen sommige Grote Geesten dat) zet zijn geledigd glas op straat. In plaats van dat zijn vrienden zijn voorbeeld volgen, raapt één ervan het weer op en gaat het op een tafeltje plaatsen. Dit lijkt natuurlijk onnozel maar wil ik hier eens iets vertellen over de Gentse Feesten van vorig jaar? Omdat ik De Buck toch niet helemaal wil kelderen, zal ik het maar zo laten, maar met pinten gooien was daar blijkbaar de nationale sport.
Heel wat kraampjes dit jaar, maar met sommige kunnen we toch niet tevreden zijn. Neen, beste vrienden, het zijn niet de « politieke » zoals enkelen wellicht al zullen denken en misschien nog meer hopen (één anekdote: ik vraag aan een van die jongens of hij badges verkoopt, antwoord: ja, maar het zijn linkse...). Waar wij wel aanstoot aan nemen, zijn aan kraampjes die speelgoed verkopen b.v. Hier zouden de organisatoren toch eens een duidelijk standpunt moeten innemen: willen zij op de « alternatieve » toer gaan of gewoon een markt zijn? Indien zij opteren voor het tweede, dan kan men natuurlijk ook kousen, onderbroeken, tapijten enz. komen verkopen en dan zal het speciale karakter van de Feesten zeker verdwijnen. De « eigen » kraampjes daarentegen floreren uitstekend en terecht. We zijn bijna overal eens gaan proeven en het resultaat was verbluffend.
We waren zaterdag net iets te laat voor Goe vauls en uit de moate (foto), maar naar hun eigen zeggen was het een zeer goed optreden. Ik twijfel er niet aan: « Goe vauls » is als een voetbalploeg die voor eigen volk speelt en heeft Argentinië op die manier zelfs niet de wereldbeker gewonnen? Tijdens Milkshake Banana zaten wij een beroemde Lokerse paardenworst te verorberen. Op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar de soft-jazz van Milkshake vormde een uitstekende achtergrond voor een dergelijk ritueel. Of het optreden als zodanig echter boeiend was, durf ik te betwijfelen. Maar aan onze jazz-specialiste om daarover te oordelen.

Jan Segers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.