De Amerikaanse zangeres Aretha Franklin, ook wel ‘The Queen of Soul’ genoemd, is overleden op 76-jarige leeftijd. Ze streed al jaren tegen kanker en was de laatste weken ernstig ziek.

Als kind zong Aretha Franklin met haar zussen, Carolyn en Erma, in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Haar eerste plaatopnames maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Toen had ze al twee kinderen. Bij haar eerste was ze amper twaalf! Haar ouders waren toen al gescheiden due to Mr.Franklin’s infidelities. Aretha’s mother died of a heart attack on March 7, 1952, before Aretha’s 10th birthday. Several women, including Aretha’s grandmother, Rachel, and Mahalia Jackson, took turns helping with the children at the Franklin home.

She first became pregnant at the age of 12 and gave birth to her first child, named Clarence after her father, on January 28, 1955. The father was widely believed and reported to be “Donald Burk, a boy she knew from school”; however, in one of her handwritten wills, discovered in 2019, Franklin revealed that the father was Edward Jordan. On August 31, 1957, Franklin had a second child with Jordan, named Edward Derone Franklin after his father. Franklin did not like to discuss her early pregnancies with interviewers.

Aretha’s father’s emotionally driven sermons resulted in his being known as the man with the “million-dollar voice”. He earned thousands of dollars for sermons in various churches across the country. His celebrity status led to his home being visited by various celebrities. Among the visitors was gospel musician Clara Ward, who was romantically involved with Aretha’s father from around 1949 to Ward’s death in 1973, though Aretha “preferred to view them strictly as friends”. Ward also served as a role model to the young Aretha.

Ze werd door John Hammond ontdekt en sloot een contract met Columbia Records. Begin jaren zestig maakte ze een paar liedjes die populair werden, onder andere Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody.
Na haar vertrek bij Columbia Records sloot ze een contract met Atlantic Records. Haar producer werd Jerry Wexler, met wie ze een paar zeer invloedrijke R&B-opnames maakte, zoals I Never Loved a Man (The Way I Love You). De stijl van dit lied had veel meer “soul” dan haar eerdere werk. Tegen het eind van de jaren zestig kreeg Aretha Franklin de bijnaam “The Queen of Soul”, omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien.
Aretha Franklin had veel top 10-hits, waaronder Chain of Fools, Natural Woman, Think, I Say a Little Prayer, Respect en Spanish Harlem.
In de jaren tachtig is ze te bewonderen in de John Belushi-muziekfilm The Blues Brothers. Het duurt daarna nog zeven jaar voordat ze de hitlijsten weer haalt, maar dat doet ze dan ook met de gigantische hit I Knew You Were Waiting (for Me), een duet met George Michael. Het nummer werd geschreven door Simon Climie van Climie/Fisher. In 1994 zong ze nog A Deeper Love voor een andere bioscoopkraker Sister Act.
Op 3 januari 1987 werd zij de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. Op 20 januari 2009 zong Franklin My Country, ‘Tis of Thee tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten. In 2010 werd Franklin werd door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste zanger(es) aller tijden. In 2012 werd ze opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame. Op 17 oktober 2014 kwam haar 38ste studioalbum Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics uit. Dit album bevat liedjes van andere beroemde zangeressen, maar uiteraard niet van Maria Callas of Renata Tebaldi, zoals eender welke rechtgeaarde liefhebber van echte diva’s zou verwachten. In februari 2017 meldde Franklin dat ze met pensioen zou gaan na de verschijning van haar laatste album in september. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.