Jelle Nijdam (Zundert, 16 augustus 1963) is een voormalig professionele Nederlandse wielrenner (foto Guido De Munter).

Nijdam werd professional na deelname aan de Olympische Spelen van 1984 te Los Angeles. Hier werd hij 6de op de individuele achtervolging en 10e op de ploegenachtervolging. Eind jaren tachtig groeide Nijdam uit tot een van de succesvolste Nederlandse wielrenners. Hij stond bekend om zijn weergaloze demarrage in de laatste kilometer. Niemand in het voortrazende peloton was dan in staat om Turbo Jelle weer bij te halen. Hij had die kwaliteiten trouwens van zijn vader Henk Nijdam meegekregen die twee keer wereldkampioen achtervolging werd.
Tien keer startte Nijdam in de Tour de France en hij haalde acht keer de finish in Parijs. De eerste jaren van zijn profloopbaan offerde Nijdam zich in de Tour vooral op voor zijn ploegmaats. Bij SuperConfex was hij de ultieme gangmaker voor Jean-Paul van Poppel, toen deze in 1987 en 1988 verscheidene massasprints in de Tour won. Zelf droeg Nijdam drie dagen de gele trui en won hij in totaal zes etappes in de Tour, waarvan twee in 1989. De meeste van deze overwinningen kwamen tot stand door zijn karakteristieke demarrage in de laatste kilometer.
Jelle Nijdam was dertien jaar prof en won meer dan honderd wedstrijden, waaronder klassiekers als de Amstel Gold Race, Parijs-Tours en Ronde van Nederland. In 2008 begon Nijdam een hotel in Slenaken. Een jaar later verhuisde hij naar Doetinchem. In 2014 pakte hij zijn wedstrijdcarrière weer op bij RTV de Zwaluwen waar hij als amateurwielrenner wedstrijden ging rijden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.