Stefan Küng (Wil, 16 november 1993), de Zwitsers baan- en wegwielrenner die dit jaar nog rijdt voor BMC Racing Team (foto’s Erik Westerlinck), maar voor volgend seizoen heeft getekend bij Groupama-FDJ, heeft net als vorig jaar de tijdrit in de BinckBank Tour gewonnen.

Nadat hij als junior goede resultaten boekte, maakte hij in 2012 de overstap naar de beloften. Hij stapte in 2013 over naar BMC Development Team, het opleidingsteam van BMC Racing Team. Tijdens het Wereldkampioenschap baanwielrennen van 2013 wist hij tijdens het onderdeel achtervolging een verrassende derde plaats te bemachtigen na Michael Hepburn en Martyn Irvine. Een jaar later tijdens het WK wist hij nog één plek beter te doen, hij werd tweede achter de Australiër Alexander Edmondson. Later in dat WK reed hij samen met Théry Schir ook nog naar een derde plek in de ploegkoers.
In 2014 brak hij ook op de weg door. In de Ronde van Normandië eind maart won hij de proloog, in de overige etappes presteerde hij constant. Uiteindelijk won hij het eindklassement met vier seconden voorsprong op Benoît Jarrier. In voorbereiding op Europese kampioenschappen won hij de Flèche Ardennaise, en werd hij tweede tijdens de Zwitserse kampioenschappen tijdrijden achter Fabian Cancellara. Op het EK zou hij uiteindelijk zowel de weg- als tijdrittitel winnen. Door zijn goede prestaties tekende hij eind 2014 een tweejarig contract bij het World Tour-team BMC Racing Team.
De wereldkampioenschappen op de baan waren Küngs eerste doel in 2015. Hij won er zijn eerste wereldtitel in de achtervolging, ditmaal voor de Australiër Jack Bobridge en Julien Morice uit Frankrijk. Dat jaar mocht hij nog tweemaal het zegegebaar maken, een eerste maal in de Volta Limburg Classic en een tweede maal tijdens de 4de etappe van de Ronde van Romandië. Beide overwinningen kwamen tot stand na een indrukwekkende solo.
Voor zijn volgende individuele overwinning was het wachten tot 2017. Hij slaagde erin om zijn kunstje uit 2015 te herhalen en won voor de 2de maal in zijn carrière een etappe in de Ronde van Romandië. Hij toonde zijn tijdritcapaciteiten door zowel de Zwitserse tijdrittitel en de tijdrit in de BinckBank Tour te winnen. (Wikipedia)

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.