Met “Brieven niet over liefde” van Viktor Sjklowski (1893-1984) in een regie van Yves Bombay (één van de immigratie-agenten uit “View from a bridge”) was in Arca alweer een flop te zien.

Het decor van Hugo Moens bestond haast uitsluitend uit twaalf dubbele ladders die allicht de twaalf ijzeren viaducten verbeeldden die de buurt waarin de dichter woont zo lelijk maken dat er nooit “toevallige voorbijgangers” langskomen). Rob Van Ertvelde zorgde voor het licht. Met Annick Segal (mij toen totaal onbekend, van speelstijl en intonatie deed ze me wat aan Nora Tilley denken, schreef ik toen, wist ik veel dat ik hier de latere Rosa uit “Thuis” voor me zag staan!) in een sexy jurk en Koen De Sutter (Tony uit “View from a bridge”). Deze laatste liep de hele tijd blootsvoets en moest daarmee halsbrekende toeren uithalen op ladders, zelfs trompet spelen – staande op een ladder bedoel ik, ik bedoel niet dat hij trompet moest spelen met zijn voeten!
De inhoud: in de jaren twintig wordt een Russische dichter verbannen. Hij zoekt zijn toevlucht in Berlijn, waar een ware Russische kolonie ontstaat. Hij schrijft brieven naar zijn geliefde Alja (een prostituée?), maar die wenst geen relatie aan te houden met iemand die op mijlen afstand van haar zit. Vandaar dat hij haar niet over liefde mag schrijven. Hij lost dit vaak op originele manieren op (b.v. door om zijn Duitse kennis te etaleren toch zijn gemoedstoestand te beschrijven), wat wel een mooie tekst oplevert, maar het blijven natuurlijk brieven zodanig dat er van een echte dialoog nooit sprake is, om nog van enige actie te zwijgen. Geen theater dus. Overigens zijn de teksten niet alleen van Sjklowski maar ook van Vladimir Majakowski (en diens geliefde Lilja Brik, de zus van Alja, later zal ze als Elsa Triolet nog de Prix Goncourt winnen én met Louis Aragon trouwen) en Vladimir Vissotski (en zijn vrouw Marina Vlady). Er komt ook een leuke passage in die werd overgenomen uit “L’homme de La Mancha” en heel eventjes wordt ook gerefereerd aan de legendarische “Berlin”-elpee van Lou Reed (14/08/1993).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.