Vandaag is het al zestig jaar geleden dat blueszanger en -gitarist Big Bill Broonzy in Chicago is overleden aan keelkanker op 15 augustus 1958.

Lee Conley Broonzy werd geboren in 1893 in Scott, Mississippi. Hij groeide echter op in Arkansas. In 1920 kwam hij naar Chicago en werkte er enkele jaren op de Pullmantreinen. Hij leerde gitaar van Papa Charlie Jackson. In 1926 maakte hij zijn eerste opnamen en werd in enkele jaren tijd een der best verkopende platenartiesten. Hij trad op in alle grote steden van de USA en maakte vier tournees in Europa. Broonzy maakte meer dan 500 opnamen, waaronder “Big Bill blues” (1928) en “Louise Louise blues” (1937) en later “This train” (1956) en “Diggin’ my potatoes” (1956). Hij was een der eerste blueszangers om naam te maken in Europa (op 25 maart 1952 trad hij op in Antwerpen b.v.) en mocht in 1939 zelfs in de prestigieuze Carnegie Hall optreden.
‘Broonzy had een gitaartechniek die de perfectie benaderde,’ schrijft Karel Bogaert. ‘Hij is echter geen zuivere country blues figuur meer, want bij zijn latere opnamen doen zich reeds duidelijk “city” invloeden merken. “Black, brown and white” (ook wel “Get back” genaamd, maar dan niet te verwarren met het nummer van The Beatles) is een nummer dat de drie genres overspant: het is zowel blues als folk als een protestsong, want het is de eerste onverbloemde aanklacht tegen de rassendiscriminatie. De folkinvloeden zijn kenmerkend voor de zogenaamde “Mississippi-” of “Delta-blues”, wat een regionale begrenzing is van het meer algemene “country blues”.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.