Vandaag is het al twintig jaar geleden dat de Frans-Italiaanse zanger Nino Ferrer met zijn jachtgeweer een einde maakte aan zijn leven. Ferrer was zo typisch een gekweld iemand die zijn hele leven over en weer werd geslingerd tussen zijn artistieke integriteit en het feit dat het geld enkel maar binnenstroomde met luchtige liedjes, waar hijzelf op neerkeek. Dat was ook al zo in 1984 toen ik hem ontmoette in het vooruitzicht van een optreden in de Ancienne Belgique. Een optreden waar ik overigens niet naartoe ben geweest, juist omdat ik vreesde dat hij niet het repertoire zou brengen dat ik had gewild. Dat blijkt ook min of meer al uit het tekstje dat ik toen als onderschrift bij een foto van Jo Clauwaert heb gemaakt…

« Gaston, il y a le téléphone qui sonne ! » Kent u dat nog ? Uit 1967 ? Wij vonden dat niet zo kwaad, dat liedje. Maar op de persconferentie die de Fondation Jacquemotte organiseerde om het optreden van Nino Ferrer in de Brusselse Ancienne Belgique wat luister bij te zetten, kregen we al onmiddellijk op het hart gedrukt hierover met geen woord te reppen want de zanger zou dan erg boos worden. Hij wilde met zijn verleden niks meer te maken hebben. Ja, een beetje eigenzinnig is hij wel, mijnheer Ferrer. Zo weigerde hij onlangs op te treden in een show van Michel Drucker, met als gevolg dat zijn huidige platenfirma geen poot meer wil uitsteken ter promotie. Hij zal voor de zoveelste keer dus naar een andere kunnen uitkijken. Nochtans was in die jaren zestig Ferrers voorkeur voor blues en rhythm and blues reeds merkbaar, want op de keerzijde van « Le téléphone » stond « Le millionaire », een vertaling van de bekende blues « Nobody knows you when you’re down and out ». Zijn volgende successen lagen dan ook eerder in deze lijn. Al wil Ferrer evenmin geassocieerd worden met de « chansonnier » die hij wel lijkt te zijn in « La maison près de la fontaine » uit 1970 of « Le Sud » uit 1974. In 1984 ziet hij zichzelf eerder als een « Rock’n’roll cowboy » (titel van zijn laatste elpee). Kijken of het waar is op 11 februari in de Ancienne ! (De Rode Vaan nr.7 van 1984)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.