Alessandro Ballan (Castelfranco Veneto, 6 november 1979) is een voormalig Italiaans wielrenner (foto Erik Westerlinck).

Ballan was bekend vanwege zijn grote hoeveelheid aan koersdagen. Daarnaast was Ballan in de koersen die hij startte, vaak voorin te vinden. Een van zijn grootste specialiteiten was het rijden op de kasseien, maar hij stond ook bekend als hardrijder en klassiekerrenner.
Ballan brak in 2005 door, nadat hij een etappe wist te winnen in de Driedaagse van De Panne-Koksijde en deze prestatie wist te bevestigen, door mee te zitten met de beslissende vlucht in de Ronde van Vlaanderen van dat jaar. In augustus 2005 kwam er nog een zege bij in de ENECO Tour, waar hij de sprint van een uitgedunde groep won.
In 2006 boekte hij succes in de eendaagskoers Trofeo Laigueglia. In september van dat jaar, was Ballan een belangrijke pion die Paolo Bettini op weg hielp naar zijn regenboogtrui in Salzburg.
In Milaan-San Remo 2007 fungeerde hij als superknecht en in het Vlaamse gedeelte van het voorjaar trok hij zijn eigen plan, wat resulteerde in eindwinst in de Driedaagse van De Panne-Koksijde. De zondag daarop volgde zijn grootste overwinning, met name de Ronde van Vlaanderen, waarin hij Leif Hoste in een adembenemende sprint met twee versloeg. Later op het jaar won Ballan de Duitse Wereldbekerkoers Vattenfall Cyclassics na een demarrage in de laatste kilometer.
Het seizoen 2008 kwam voor Ballan aanvankelijk traag op gang, met ereplaatsen in Parijs-Roubaix (3e) en in de GP Ouest France-Plouay (2e). De eerste overwinning van het seizoen kwam er pas in september toen hij de 7e etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam schreef. Op 28 september volgde dan evenwel één van de grootste overwinningen van zijn carrière: winst in het wereldkampioenschap wielrennen op de weg te Varese in zijn thuisland Italië. Ballan reed op drie kilometer weg uit een selecte kopgroep en eindigde met drie seconden voorsprong op zijn land- en ploeggenoot Damiano Cunego.
In het voorjaar van 2009 kampte hij met een virus, waardoor hij koersen als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen moest missen. Later op het jaar won hij nog wel de Ronde van Polen.
In april 2010 werd bekend dat hij in 2007 en 2008, de jaren waarin hij zijn grootste successen behaalde, betrokken was bij een dopingzaak met 34 andere Italiaanse renners. Vanwege deze zaak werd hij de door zijn ploeg tijdelijk op non-actief gesteld. Eind mei kreeg Ballan van zijn ploeg weer toestemming om te gaan koersen omdat BMC geen bewijs van dopinggebruik konden vinden.
In april 2011 werd echter bekend dat Ballan werd aangeklaagd voor het gebruik van bloeddoping. Zijn ploeg zette hem opnieuw op non-actief, maar door het uitblijven van een reactie hierop door de anti-dopingagentschappen WADA en CONI mocht Ballan vanaf juni weer koersen van de ploegleiding.
Eind december 2012 kwam hij tijdens een trainingskamp in de buurt van de Spaanse stad Alicante hard ten val. Hij brak niet alleen een rib en zijn linkerdijbeen op twee plaatsen, maar liep ook een geperforeerde long op en zijn milt moest worden verwijderd. Begin 2014 werd hij voor twee jaar geschorst voor zijn betrokkenheid in een dopingzaak met zijn ex-ploeg Lampre. Hierop werd hij ontslagen door zijn ploeg BMC. In maart 2016 zette hij definitief een punt achter zijn wielerloopbaan. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.