Voor “De Voorpost” moest ik natuurlijk ook verslag uitbrengen over de Lokerse Feesten. Ik heb zelfs eens in een jury gezeten bij een talentenjacht in het kader van de LF. We zorgden toen voor ophef door de lokale groep Goe Vauls En Uit De Moate te laten verslaan door Engine, een groep uit Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas. De hoofdprijs was een optreden op de Feesten zelf (dat was een van de redenen om Goe Vauls niet voor te trekken, die stonden immers sowieso op de affiche), maar dat optreden bleek jammer genoeg niet aan te slaan. Zoals een motor (engine, got it?) het soms vertikt van aan te slaan…

(Blijkbaar gaat er nog iets vooraf, want ik begin met:) Ik dacht nog op Ferre Grignard te wachten, maar de podiumwisseling duurde me iets te lang (hieraan zou nog wat moeten worden gedokterd!) en daarom gaf ik mezelf rendez-vous voor zondag om 19.30u. want dan was het de beurt aan Engine, de winnaars van het amateurconcours.
Ik keek nogal reikhalzend uit naar deze hernieuwde kennismaking omdat mijn persoonlijke voorkeur tijdens de wedstrijd ook naar deze groep uit Sint-Niklaas en Sint-Gillis was gegaan. Ik had ook een paar raadgevingen in mijn artikel verwerkt en het streelt altijd het ego als daarmee dan ook rekening werd gehouden. Bovendien had ik ondertussen ook kunnen kennismaken met een paar amateurgroepen die aan Humo’s Rock Rallye hadden deelgenomen (o.a. had ik de winnaars, Once More uit Kortrijk, in de Beursschouwburg aan het werk gezien; Once More staat trouwens ook op de Lokerse affiche), wat mij dus wat meer vergelijkingsmateriaal in handen gaf. Maar juist daarom was de ontgoocheling zo groot.
Niet alleen had Engine geen vooruitgang geboekt sinds die fameuze wedstrijd, ze haalde zelfs dat peil niet meer. Er was nochtans wel gedokterd aan die onevenwichtige klankbalans die hen in Den Hert bijna de eerste plaats deed verspelen.
De sologitarist klonk deze keer wel boven de ritmegitarist uit en deze laatste had zich ofwel een andere installatie aangeschaft ofwel ze deze maal toch enigszins behoorlijk afgesteld. Wat nog niet wil zeggen dat de gitaarpartijen nu o.k. waren. Zo ging de nochtans niet slecht gespeelde intro van Lou Reed’s “Sweet Jane” grandioos de mist in.
De orgelist (die tijdens de wedstrijd met een speciale prijs van De Voorpost was gaan lopen) kon zich echter weer niet doorzetten en de eigen compositie, waaraan hij zijn prijs de vorige keer voornamelijk had te danken, ging nu af als een gieter, wellicht vooral omdat dergelijke intimistische muziek geen kans maakt op een “oneindige ruimte” die het pleintje toch in feite is. Misschien had het beter geklonken, indien het reeds donker was geweest, maar alleszins mocht deze groep wat harder spelen. Dat moet men ook niet te dikwijls schrijven bij popgroepen, hé!
De grootste fout lag zondagavond echter bij de drummer. Deze man kwam niet tot een behoorlijk samenspel met de andere leden van de groep. Dat hij ook qua geluidsniveau niet aan bod kwam, was deze keer dus een geluk. Was het ook aan hem te wijten dat hun schlager “Psycho Killer” flopte omdat het veel te rap werd afgehaspeld? En dat “Good golly miss Molly” dan weer veel te traag werd gespeeld?
Overigens mag deze groep ook eens dokteren aan het repertoire. Waar halen ze het in godsnaam uit om de zoveelste coverversie van “Gloria” te brengen? Na Raymond van het Groenewoud en Patti Smith zou dit verboden moeten zijn!
Aan de eigen nummers wordt wél gewerkt (de harmony-zang en het samenklinken der gitaren was erop vooruitgegaan, dit alles wellicht te danken aan het bijschaven van de ritmegitarist en de tweede stem, maar toch moeten we jammer genoeg ook deze jongen nog een natrappen: aan die zogezegd grappige bindteksten zou nog wat moeten worden gesleuteld, hé man!) maar de vele tempowisselingen (vorige keer als positief bestempeld) konden ons zondag niet bekoren.

Referentie
Jan Segers, Engine slaat niet aan, De Voorpost 11 augustus 1978

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.