Het is vandaag zeventig jaar geleden dat het derde personage van de legendarische Kaailopers uit Temse, namelijk Frans Vervynckt, beter gekend als de Schele Wringer is overleden…

Frans Vervynckt werd geboren op 14 april 1877. Hij erfde het laatste deel van zijn bijnaam van zijn vader, Cornelius. Die was kaaiwerker en duivel-doet-al, en verhuurde in de wintermaanden als het vroor dat het kraakte schaatsen op de dichtgevroren Esch. Hij bond zijn klanten de schaatsen ook aan en vaak zeiden zij hem, als ze wilden dat hij ze wat steviger aantrok : Wring nog maar wat harder! En op den duur was vader Vervynckt de Wringer.
Omdat één van de ogen van zoon Frans niet helemaal recht stond, werd hij de Schele Wringer.
Aanvankelijk was hij mandenmaker, later kaaiwerker; in zijn laatste werkjaren droeg hij het ijs naar de cafés van de brouwerij De Nayer.
Vele jaren woonde hij in de Gasthuisstraat; zijn laatste levensjaren was hij woonachtig in de Vooruitgangstraat. Hij was een optimistisch en opgewekt man, die geestig en spiritueel kon uithalen, zeker ook wanneer zijn gesprekspartner zinspeelde op zijn visueel gebrek. Meerdere anecdotes zijn daaromtrent bewaard gebleven. Net als den Bruine kon hij enorme hoeveelheden bier verwerken en was hij gekend om zijn mildheid en goedhartigheid. Hij was ongehuwd, maar woonde samen met een achtergelaten vrouw en haar vier kinderen in wier levensonderhoud hij voorzag.
De Schele Wringer overleed in de Sint-Elisabethkliniek in Temse op 9 augustus 1948, 71 jaar oud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.