Is Engeland, zoals sommigen beweren, het land van de extreem doorgevoerde eenvormigheid? Alle schooluniformen van een zelfde type, tot die van Oxford en Cambridge toe. Rij aan rij dezelfde huizen, hele wijken vol, hele steden. En toch… Het kan gebeuren dat Engeland met die eenvormigheid breekt, en dan… wat een verrassing ! RTBF-man Christian Bussy heeft een hele reeks extravagante woningen ontdekt, zowel in Londen als in de rest van het land. Zo b.v. de woning van Horace Walpole, Leighton House, of het van curiosa en kunstwerken uitpuilende huis van Sir John Soane, architect-conservator van het British Museum, maar ook verwoed verzamelaar. Extravagantie is geen exclusief 18de of 19de-eeuwse fenomeen. Deze architectuurtrip eindigt bij het symbolistische huis van architect-criticus Charles Jencks (foto). Komen ook aan de beurt: Miltons kennels te Peterborough en het Belvoir Castle, de volière te Waddesdon, de Chinese laiterie van Woburn Abbey, de cockpit van Westwycombe Park, de duiventoren van Hurley, de acht huizen in « Ludicrous architecture » in Holly Village te Highgate, Pitzanger Manor te Ealing, Sir John Soane’s zomerverblijf, het koninklijk instituut voor orgelisten te Londen en de Saint-Paul’s studio’s op Cromwell Road. There is no eccentric place like home! My home is my eccentric castle!

Referentie
Niet ondertekend artikel (wat erop wijst dat het vooral persteksten van de BRT zelf zijn) in De Rode Vaan nr.32 van 1988

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.