Tien jaar geleden ook gekeken naar de opvoering van “Faust”, de beroemde opera van Charles Gounod, op de Chorégies d’Orange (uitgezonden door Frankrijk 2)? Wat vond u dan van het optreden van het troetelkind van de Franse operaliefhebbers Roberto Alagna? Wat vond u meer bepaald van zijn aria “Salut, demeure chaste et pure”? Kon u dan ook begrijpen dat hij in diverse operahuizen in het buitenland op boe-geroep werd onthaald in plaats van de uitzinnige ovatie van onze Franse vrienden?

Alleszins is Alagna in mijn ogen hoegenaamd niet de grote tenor die de vrijgekomen plaats na het trio Pavarotti-Domingo-Carreras zou innemen, zoals ikzelf jaren geleden nochtans in Het Laatste Nieuws heb geschreven. Ik vond zijn Luis Mariano-CD weliswaar uitstekend, maar daarmee wordt hij tevens goed gesitueerd in het klassieke landschap.
Overigens was ik verwonderd dat de rol van Marguerite werd gezongen door de mij onbekende Inva Mula en niet door mevrouw Alagna, zijnde Angela Gheorghiu. Akkoord, ze kunnen niet àlles tesamen doen (de organisatoren kunnen dat wellicht ook niet betàlen), maar ik heb enkele jaren geleden Gheorghiu wel als een uitstekende Marguerite aan het werk gezien in een gewaagde productie (ik denk in Covent Garden, maar ik weet het niet zeker, want het was ook op televisie en ik ben er enkel al zappend geraakt). Ik heb wel enkel de waanzinscène gezien, maar die was dan ook fenomenaal. Wellicht hebben daaruit de organisatoren van het Festival van Vlaanderen de idee geput om haar een recital met waanzinaria’s te laten brengen (wat ze als een echte diva aan haar laars heeft gelapt, al dient gezegd dat het concert dat ze in de plaats heeft gegeven ook van hoge kwaliteit was).

Ronny De Schepper

P.S. Niet lang daarna zijn Alagna en Gheorghiu uit elkaar gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.