De Brit Geraint Thomas (foto’s Erik Westerlinck) heeft gisteren de Tour gewonnen. Bij zijn debuut in 2007 was hij nog voorlaatste. Ploeggenoot Wout Poels had voor critici die de opmars van Thomas opmerkelijk vinden, een verklaring klaar. De Tourwinnaar komt niet opeens aan zijn goede vorm. Hij had alleen de pech dat hij vaak geblesseerd uitviel, aldus Poels, die vaak met zijn vriend Thomas traint in en rond hun woonplaats Monaco. Dit jaar bleef hij in de Tour gevrijwaard van pech. Hij viel niet, reed niet lek. Thomas beheerste het tactische spel (wat in de laatste week vooral bestond uit het volgen van Tom Dumoulin), maar was ook gewoon de sterkste. Hij kwam nooit in de problemen. Niet fysiek, niet mentaal. Hij veroverde in de elfde rit het geel in stijl: met een ritzege op La ­Rosière, de eerste aankomst bergop deze Tour. Een dag later herhaalde hij dat kunststuk met winst op Alpe d’Huez. De Nederlander liep alleen in de afsluitende tijdrit wat in op de man uit Cardiff, die na een slippertje niet meer voluit ging.

Geraint Howell Thomas (Cardiff, 25 mei 1986) is een Welsh wielrenner die anno 2018 rijdt voor Team Sky.
Thomas is oorspronkelijk bekend van het baanwielrennen, waar hij al diverse titels behaalde. In 2005 begon hij op de weg bij Team Wiesenhof, als stagiair. In 2006 reed hij, eveneens als stagiair, voor Saunier Duval. Van 2007 tot eind 2009 voor reed hij bij Team Barloworld. Sinds 2010 rijdt hij voor Team Sky. In 2010 droeg hij van de vierde tot en met de zesde etappe de (witte) jongerentrui in de Ronde van Frankrijk, en in 2011 mocht hij deze van de tweede tot en met de zesde etappe dragen.
Thomas is een verdienstelijke tijdrijder. Ook als klassieke renner komt hij aardig uit de hoek, met onder andere ereplaatsen in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen in 2014 (respectievelijk 7de en 8ste), en een overwinning in de voorjaarsklassieker E3 Harelbeke in 2015. Vanaf 2016 kiest Thomas ervoor om zich meer te profileren als ronderenner.
In de Ronde van Frankrijk 2017 won hij de openingstijdrit, waardoor hij ook de gele trui veroverde. Hij voerde het klassement vier dagen aan. In de negende etappe brak Thomas echter bij een val zijn sleutelbeen en moest daardoor de Tour verlaten.
Een jaar later was hij voor de Dauphiné Libéré sowieso als kopman aangeduid door Team Sky, maar door omstandigheden (o.a. een val in de tijdrit) werd hij oorspronkelijk gebarreerd door zijn ploegmaten, eerst Michal Kwiatkowski, daarna Gianni Moscon. Maar met een derde en twee tweede plaatsen in de vierde, vijfde en zesde rit kwam hij dan toch stevig in het geel. In de laatste rit werd hij op de slotklim nog bedreigd door de tweede in de stand, zijn landgenoot Adam Yates, maar diens aanval kwam te laat en Yates strandde op één minuut in de eindklassering. (Wikipedia)

63 Thomas Geraint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.