De Engelse tienkamper Francis Morgan Thompson, beter bekend als Daley Thompson (geboren in Notting Hill), die bij het grote publiek vooral herinnerd wordt omwille van zijn fameuze T-shirts (zie bovenstaande foto), viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Daley Thompson nam viermaal deel aan de Olympische Spelen en won gouden medailles op de Olympische Spelen van 1980 en 1984. Hij verbeterde viermaal het wereldrecord tienkamp. Op het eerste WK atletiek 1983 in Helsinki werd Thompson wereldkampioen tienkamp. Drie jaar later heb ik iets over hem gemaakt in De Rode Vaan n.a.v. de Europese kampioenschappen.
“Van 26-8 tot 31-8-1986 hebben wij met veel belangstelling, enthousiasme, ja zelfs spanning gekeken naar de Europese kampioenschappen atletiek in Stuttgart, ook al vielen de prestaties van de Belgen (uitzonderingen als Lieve Slegers, Rik Tommelein, Didier Falize of Dirk Vanderherten niet te na gesproken) weer erg tegen. Atletiek is nu eenmaal een schitterende sport die gegarandeerd uitstekend kijkgenot brengt, indien de zender van dienst zijn taak naar behoren vervult. De West-Duitse televisie liet zich technisch weer van zijn beste zijde zien (herhalingen, slow-motions, close-ups…) en mocht dan nog soms iets te chauvinistisch zijn in zijn beeldkeuze, zo erg als bij de Franse confraters was het zeker niet en de prestaties van de West-Duitse atleten verantwoordden vaak de ruime belangstelling.
Maar vooral de sportieve instelling van de West-Duitse bevolking valt te loven (vooral met nog steeds de Olympische Spelen van Los Angeles in ons achterhoofd). De volksliederen van de Sovjet-Unie en de DDR weerklonken immers zoveel keren dat ze ongetwijfeld in de hitparade zouden belanden als ze op single uitkwamen, maar de atleten uit die landen werden met evenveel enthousiasme aangemoedigd als b.v. de Italianen of de Engelsen die ook behoorlijk scoorden. Bij deze laatste categorie trouwens één spijtige uitzondering : Daley Thompson, misschien de grootste atleet van allemaal, werd jammer genoeg uitgejouwd, enerzijds omdat zijn voornaamste concurrenten twee West-Duitsers waren en anderzijds omdat bepaalde (komisch bedoelde) uitspraken van hem hard zijn aangekomen. Maar grappige Daley maakte op het eind weer alles goed met één van zijn originele T-shirts. « Wie zijn de drie grootste lievelingen van het West-Duitse publiek ? » vroeg hij aan de ene kant. Het antwoord stond prompt op zijn rug : « Boris, Bernhard en Daley ». Alhoewel. Al een week lang pijnigen we onze hersens wie Bernhard wel mag zijn. Of is dat ook een onderdeel van de grap ?”
Ik herinner me nog dat Willy Minnebo via een lezersbrief voor de oplossing van het raadsel heeft gezorgd, maar het antwoord zelf ben ik kwijt. Ik geloof echter dat het een Duitse golfspeler was. Boris daarentegen is natuurlijk tennisser Boris Becker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.