55 jaar geleden was er het weerzien met la bande à Josiane in Monieux. Met Josiane Bertuzzi uit Marseille (links) en haar oudere zus Arlette (rechts). Ook de kleine meisjes rechts zijn jongere zusjes meen ik me te herinneren. Verder Guy Ughetto (naast mij op het muurtje) en een would-be wielrenner wiens naam ik ben vergeten, net zoals hij nooit kon onthouden dat “un flamand” niet hetzelfde is als “un boche”. Hij is wel de uitvinder van de meezinger “Monieux” (op de Duitse schlager “Monia”).

Over liedjes gesproken, en dan meer bepaald over vakantieliefjes en het daarbij horend LDVD als de vakantie voorbij is: vooral de Fransen zijn daar specialisten in. Denk maar aan “Adieu Jolie Candy” van Jean-François Michael, “Angélique” van Michel Orso, “Aline” van Christophe of “Capri c’est fini” van Hervé Vilard. En er is natuurlijk ook de Hollandse Fransman Dave met “Du côté de chez Swann”…

Adieu jolie Candy werd geschreven door Frank Harvel en Michel Berger onder pseudoniem M.Hursel (*). Dat lied werd in een uitvoering van Jean-François Michael in 1969 een groot succes (verkoop 5 miljoen). Jo Vally heeft het nummer ook gezongen. Een andere titel waaronder het verscheen was “Adios Linda Candy” and “Adieu süsse Candy” in German (allebei door Jean-François Michael zelf). Niemand minder dan Bobby Vinton maakte er “If that’s all I can” van. Het plaatje verscheen waarschijnlijk alleen in de Benelux en bereikte de achttiende plaats in de BRT Top 30 en de 29ste in de Ultratop. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) Op de Engelse Wikipedia-pagina klinkt het anders: Adieu jolie Candy is a French song written by Alain Boublil and Michel Hursel (the latter a pseudonym of Michel Berger), and music was composed by Raymond Jeannot. It became a successful single for Jean-François Michael (stage name of singer Yves Rose) in 1968 and was released on the Barclay Records label.” 1968 of 1969, voor mij maakt dat een groot verschil, want bovenstaande foto is uit 1968 en dat is ook het laatste jaar dat ik Josiane nog heb gezien (ik heb ze wel voor het eerst ontmoet in 1967, zie foto hieronder). De website van de Ultratop houdt het ook op 1969. Zelf heb ik ook die indruk al zal Josiane voor mij altijd de ultieme Candy blijven, of ik het nummer nu kan hebben gehoord in haar aanwezigheid of niet.

Ook Garry Hagger uit Temse (Tielrode) zingt het in die versie (staat op Spotify in tegenstelling tot Bobby Vinton die enkel op YouTube is terug te vinden).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.