Zangeres en actrice Darlene Love (eigenlijk Darlene Wright) viert vandaag haar tachtigste verjaardag…

In haar jeugd was Darlene Wright lid van het kerkkoor in Hawthorne. In 1957 werd ze zangeres van de Doowop-formatie The Echo’s. Later werd ze leadzanger van de meidengroep The Blossoms. Met The Blossoms werden een aantal singles opgenomen, echter meestal zonder groot succes. Als backing vocals deden ze het, vooral dankzij Wrights stem, echter zeer goed, hetgeen resulteerde in samenwerkingen met Elvis Presley, Sam Cooke, Sonny & Cher en Tom Jones.
In 1962 huurde Phil Spector The Blossoms voor de song He’s a Rebel. Deze plaat werd echter uitgebracht onder naam van The Crystals. Dit was de naam van een andere meidengroep die bij Spector onder contract stond, maar tijdens de plaatopname op tournee was. Het werd de grootste hit van The Crystals en bereikte de nummer-1 positie in de Amerikaanse hitlijsten.
Met The Ronettes had Phil Spector zich als protagonist van de vrijgevochten vrouwen naar voren gewerkt, maar daar staat tegenover dat The Crystals zelfs slaafs onderworpen aan de man werden opgevoerd. Als men hiervoor de termen “dominant” en “onderdanig” uit het SM-jargon zou hanteren of gewoon “actief” en “passief”, dan waren The Ronettes de dominante component en The Crystals (met Darlene Love, Barbara Alston en leadzangeres Lala Brooks) de onderdanige. Dit bleek o.a. uit hun tweede “hit” (zeg dat wel): “He hit me (and it felt like a kiss)” dat zelfs uit de handel diende te worden genomen. Nu gaat dat wel over een jongen die ten onrechte vermoedt dat zijn meisje “vreemd gaat”, maar als dit dan wordt opgevolgd met “Please hurt me”, dan gaat een mens zich toch vragen stellen. Zeker wanneer men weet dat beide nummers werden geschreven door het toenmalige echtpaar Carole King en Gerry Goffin, die voor een andere groep (The Cookies) toch ook al “Chains, my baby’s got me locked up in chains” hadden gepleegd.
Grappig is ook dat The Crystals “Then he kissed me” (van Phil Spector zelf, samen met dat andere echtpaar Jeff Barry en Ellie Greenwich, overigens de leveranciers van de meeste Crystals-songs) zongen, wat later door The Beach Boys werd overgedaan als “Then I kissed her”. M.a.w. men veranderde niet enkel het geslacht (wat logisch is) maar ook het rollenpatroon! Ook de volgende singel van The Crystals, He’s Sure The Boy I Love, werd ingezongen door The Blossoms. Deze plaat kwam tot een nummer-11 positie. Bij het bekende nummer Da doo ron ron verzorgden The Blossoms de backing vocals bij de oorspronkelijke Crystals-zangeres Darlene “LaLa” Brooks.
Phil Spector wilde van Darlene Wright een soloartiest maken en gaf haar de artiestennaam Darlene Love. Hij produceerde met haar een paar soloplaten waaronder (Today I Met) The Boy I’m Going To Marry en Christmas (Baby Please Come Home). Dit laatste nummer was bestemd voor het fameuze kerstalbum A Christmas Gift For You From Phil Spector, dat door de moord op president Kennedy de mist inging. Love maakte ook deel uit van de door Spector bij elkaar gebrachte formatie Bob B. Soxx & The Blue Jeans. Hun cover van de bekende Disney-song Zip-a-Dee-Doo-Dah werd een top 10 hit.
Ondertussen werkte Darlene met The Blossoms voor Johnny Rivers, waarbij ze onder andere te horen zijn bij zijn nummer-1 hit Poor Side of Town. Tussen 1964 en 1966 waren The Blossoms het vaste ensemble in de populaire Rock’n’Roll televisieshow Shindig! In 1968 waren ze te zien in de legendarische televisieshow 68 Comeback Special, die de comeback van Elvis Presley inluidde.
In de jaren zeventig trok ze zich vanwege privéredenen terug uit de showbusiness. In de jaren tachtig trad ze echter weer op. Eerst in kleine clubs, maar later vertolkte ze een hoofdrol in de Broadway-musical Leader of the Pack.
Naast haar zangcarrière is Darlene Love ook als actrice in een aantal speelfilms te zien. Zo speelde ze in alle vier de Lethal Weapon-films de rol van Trish Murtaugh, echtgenote van politieagent Roger Murtaugh (Danny Glover). Darlene Love was ook de peetmoeder van Whitney Houston. (Wikipedia)

Al is het fictie, toch kreeg ze een prachtig eresaluut als Darlene Sweet in de ensemblefilm “Bad Times at the El Royale” van Drew Goddard uit 2018. Beyoncé was originally considered for the role of Darlene that later went to Cynthia Erivo.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.