Het is vandaag 45 jaar geleden dat het stuk “Equus” van Peter Shaffer in première ging in Londen. Ikzelf heb het in diverse regies gezien, maar één van de meest opvallende was toch die van theatergroep Mobiel Bedrog.

De opvoering van “Equus” door Mobiel Bedrog in september (maar van welk jaar? alleszins in de jaren negentig) was een voltreffer. Het idee om het stuk van Peter Shaffer in een manege te spelen (De Hoefslag in Zwijnaarde) bleek briljant te werken. Inderdaad, er is niet enkel het feit dat men nu gebruik kan maken van echte paarden (bij het roskammen en anderszins vertroetelen leeft Oberon zich zelfs zozeer in zijn rol in dat hij een erectie krijgt), maar vooral de stallingen naast de piste zijn een prachtig decor. Niet enkel een beeldend decor, maar ook een geluidsdecor. Het briesen en stampen van de paarden wordt een volwaardig onderdeel van de productie. Bovendien blijkt deze locatie ook tal van bezoekers aan te trekken, die normaal geen voet in een schouwburg zetten (paardenliefhebbers met name). Wat bewijst dat ook in zijn totaliteit een opzet als Mobiel Bedrog zin heeft. En, oh ja, de naaktscènes worden allemaal heel kies gebracht. Door de sfeervolle maar schaarse belichting zie je er zelfs amper iets van. Dààrvoor moet men het dus niet doen, zoals we al gewaarschuwd hadden. Maar er zijn voor de rest redenen genoeg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.