Op 23 juli 1993 kwam in een auto-ongeval de 81-jarige voorganger van Gerard Mortier als directeur van de Muntschouwburg om het leven: Maurice Huisman.

Huisman, gedoctoreerd aan de ULB in de chemie, was op diverse terreinen van het culturele leven actief (o.a. samen met zijn twee jaar oudere broer Jacques, die het Théâtre National leidde), maar het was vooral nadat hij samen met Paul Willems (directeur van het PSK) het culturele luik van de wereldtentoonstelling 1958 had verzorgd, dat hij het voorzitterschap van de Muntschouwburg kreeg aangeboden in opvolging van Joseph Rogatchewsky. Toch is het pas in 1963 dat de Munt een nationale instelling wordt.
Huisman zou vooral geschiedenis maken door het aantrekken van Maurice Béjart (in 1959 werd het Ballet van de XXe Eeuw opgericht), maar door die nadruk op het ballet, ging de kwaliteit van de opera zelf fel achteruit, zodat Gerard Mortier bij zijn aantreden zware kritiek had op zijn voorganger, die er trouwens mee pochte “slechts drie opera’s te hebben gezien tijdens zijn leven” (al nam zijn moeder hem wel al erg vroeg mee naar de Munt). Toch moet worden toegegeven dat onder zijn bewind Franco Zeffirelli heeft geregisseerd in de Munt en dat Elisabeth Schwarzkopf en Anja Silja er hebben gezongen. Dat André Vandernoot de leiding van het orkest in handen kreeg, was misschien een minder gelukkige beslissing. Als decorateurs deed hij een beroep op Joëlle Roustan en Roger Bernard, maar ook op Salvador Dali, wat niet bij iedereen in de smaak viel, evenmin als het feit dat hij ook werk van Michel Legrand programmeerde of “De man van La Mancha” met Jacques Brel. Hij bestelde ook een opera bij Bruno Maderna op tekst van Hugo Claus. Onder druk van het budget (14 miljoen…) liquideerde hij het vaste gezelschap en de operette, maar hij stichtte wel een operastudio.
Aangezien in april zijn vrouw Ida De Becker was gestorven, een verlies waar hij zich met moeite overheen kon zetten, wordt min of meer gesuggereerd dat het niet echt om een “ongeval” ging…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.