Vandaag wordt de Amerikaanse pianist Leon Fleisher, winnaar van de Elisabethwedstrijd 1952, negentig jaar.

Fleisher heeft een bewogen leven achter de rug, want in 1960 kreeg hij een verlamming in de rechterhand, waardoor hij zich moest gaan toeleggen op dirigeren. Hij nam echter wel nog een aantal concerti voor de linkerhand op. De Amerikaanse componist William Bolcom schreef zijn concert voor twee piano’s voor de linkerhand voor Fleisher en voor zijn intieme vriend Gary Graffman, die ook al problemen met zijn rechterhand had. De eerste uitvoering hiervan vond plaats in april 1996 in Baltimore. Daarna kreeg althans Fleisher uiteindelijk toch het gebruik van zijn hand terug door een combinatie van massage en botox injecties. In 2004 bracht Vanguard Classics Leon Fleishers eerste opnames met ‘twee handen’ uit in 40 jaar, die heel toepasselijk “Two Hands” heette en veel bijval ontving. “Two Hands” is ook de titel van een documentaire over Fleisher die gemaakt werd door Nathaniel Kahn. Als leraar heeft Fleisher de traditie voortgezet die teruggaat tot Beethoven en is doorgegeven via de generaties van Carl Czerny, Theodor Leschetizky, Artur Schnabel, Fleisher zelf, en daarna weer door velen van zijn studenten. Zijn invloed op de klassieke pianisten, vooral in Amerika, is dan ook enorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.