De Engelse zanger die wij kennen als Cat Stevens gaat vandaag door het leven als Yusuf Islam, maar ik vertik het om hem zo te noemen. Ik heb op televisie wel eens een optreden gezien onder zijn nieuwe naam en dat viel uiteindelijk wel mee (wat het prediken tussen de nummers door betreft bedoel ik), maar voor mij blijft hij toch de jongen die mijn studententijd en vooral die van mijn toenmalige beste vriendin heeft kleur gegeven met zijn weemoedige nummers.

Steven Demetre Georgiou is de zoon van een Grieks-Cypriotische vader en een Zweedse moeder. Hij groeide op in Londen, waar zijn vader een restaurant had. Hij schreef al op jonge leeftijd liedjes en trad gedurende de jaren zestig op, maar zonder veel succes. Op zijn negentiende kreeg hij tuberculose en moest hij gedurende lange tijd naar het ziekenhuis en dat was blijkbaar een ommekeer: tussen 1967 en 1977 verkocht hij zo’n 40 miljoen lp’s. Bij vrijwel elk lied werd hij bijgestaan door Alun Davies, die meestal de tweede gitaar speelde.
In 1975 was Stevens bij Malibu in Californië aan het zwemmen in de Stille Oceaan, en kon door de sterke stroming niet meer aan land komen. Nadat hij naar eigen zeggen God had aangeroepen, bracht een golf hem terug aan land, waarin hij een geschenk van God zag. Op 30 december 1977 deed hij zijn artiestennaam Cat Stevens in de ban. In 1978 werd hij moslim, nadat hij van zijn broer een exemplaar van de Koran had gekregen. Hij nam toen ook de naam Yusuf Islam aan.
In 1989 heeft hij de door Khomeini uitgevaardigde fatwa tot het doden van Salman Rushdie ondersteund in een briefactie tegen het boek De Duivelsverzen. Yusuf Islam spreekt tegen dat hij daarmee ook de doodsbedreiging tegen Rushdie bedoelde te ondersteunen, maar in een radio-talkshow zei hij toch dat Rushdie ‘het verdient om te sterven’.
Op 21 september 2004 werd het vliegtuig waarin Yusuf Islam zat gedwongen te landen in de Verenigde Staten omdat hij verdacht zou worden van het financieren van groepen die verband houden met terrorisme. Achteraf bleek het om een vergissing te gaan van de FBI, volgens hemzelf in een interview met Larry King van CNN: de gezochte man die op de zwarte lijst stond, heette Youssouf Islam. Toch werd hij niet toegelaten tot de USA (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.