De ervaren Maurice Garin domineerde de eerste Tour de France. Hij won met twee uur en 49 minuten voorsprong op de twintigjarige Lucien Pothier. Tot op de dag van vandaag staat dat record nog altijd op zijn naam. Nimmer zou er met zo’n groot verschil gewonnen worden.

De eerste buitenlander eindigde vierde: de Italiaan Rodolfo Muller. Maar voor hetzelfde geld zou men kunnen zeggen dat deze eerste Tour door een Italiaan werd gewonnen! Maurice Garin (1871-1957) werd immers geboren in Arvier, een klein plaatsje in Italië vlak bij de Franse grens. Garin had vier broers en vier zussen. Twee van zijn broers (de vier jaar jongere Ambroise en de acht jaar jongere César) zouden later ook verdienstelijke wielrenners worden.
Toen Maurice Garin veertien jaar oud was, verhuisde hij met zijn familie naar het Noord-Franse stadje Maubeuge, niet ver van de Belgische grens. Net als zijn vader ging hij daar werken als schoorsteenveger. Later zou hem dit feit, samen met zijn tengere postuur (ongeveer 1,63 meter lang en 61 kilo zwaar), hem de bijnaam De Kleine Schoorsteenveger opleveren. In 1901, amper twee jaar vóór de Tour dus, verkreeg hij de Franse nationaliteit.
De tweede buitenlander (en eerste Belg) werd Marcel Kerff op de zesde plaats.
De voornaamste tegenstander van Maurice Garin was eigenlijk Hippolite Aucouturier (1876-1944), de winnaar van Parijs-Roubaix en Bordeaux-Parijs, maar die had reeds in de eerste rit moeten opgeven wegens ziekte. Aangezien men in die eerste Tour ook per rit mocht inschrijven, won hij toch nog de volgende twee etappes, waarna hij opnieuw ziek werd en definitief verdween. In de Tour van 1904 won Aucouturier vier van de zes etappes. Hij eindigde op de vierde plaats, maar werd evenals de nummers 1 tot 3 wegens onregelmatigheden gediskwalificeerd, zodat de nummer 5, de jonge Henri Cornet, tot winnaar werd uitgeroepen. Ook Aucouturiers etappe-overwinningen werden hem wegens de diskwalificatie afgenomen. In 1905 deed Aucouturier opnieuw mee met de wedstrijd, die deze keer op punten werd beslist. Aucouturier reed goed op de heuvels, maar was minder sterk op het vlakke en moest daardoor de overwinning aan Louis Trousselier laten. Wel werd Aucouturier achter hem tweede in de eindrangschikking en won hij nog eens drie etappes. Ook in 1906 en 1908 deed hij mee, maar zonder aansprekende resultaten. Hij zou dus uiteindelijk de Tour nooit winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.