Jean-Marie (Jan) Becaus is een voormalig Gents journalist. Hij was vooral bekend als een van de nieuwsankers van Het Journaal bij de Vlaamse publieke omroep VRT, wat hij 28 jaar deed en waar hij een nieuwe norm stelde voor de uitspraak van het Engels. Na zijn pensioen, werd hij in 2014 gecoöpteerd senator voor de N-VA.

Becaus groeide op in een slagersgezin in de Muide, de havenwijk van Gent. In 1963 verhuisde de familie naar Heusden. In 1971 behaalde Becaus aan de normaalschool in Oostakker zijn onderwijzersdiploma en daarna dat van regent in Engels-Nederlands-Duits te Gent. Voor zijn legerdienst was hij een jaar opvoeder in het internaat, aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent. Na zijn legerdienst in 1973 heeft hij een vol schooljaar lesgegeven aan dezelfde school.
Daarna gaf hij tot 1984 les aan het Koninklijk Atheneum Eeklo. Op 17 september 1984 kwam hij als journalist in dienst bij de toenmalige BRT. Een jaar later werd hij nieuwsanker van Het Journaal. Becaus presenteerde jarenlang Het Journaal Laat, in de nazomer van 2012 werd hij nieuwsanker van de journaals om één en zeven uur vanwege het vernieuwde format van het Journaal Laat. Hij presenteerde voor de laatste keer een journaal, het zevenuurjournaal, op 31 juli 2013, waarna hij met pensioen ging. Na zijn pensionering werd hij columnist voor Kerk & Leven. Dit lijkt misschien een vreemde career move, maar als men weet dat hij in 2009 samen met verslaggever Christian Laporte van La Libre Belgique het boek In gesprek met kardinaal Danneels heeft gepubliceerd, wordt een en ander al begrijpelijker.
Voor de VRT-nieuwsredactie werd hij naast nieuwslezer specialist voor het Belgisch koningshuis, op verzoek van zijn bazen. Zo maakte hij het documentaireprogramma De stem van de koningin over koningin Paola. Hij gaf de koningin ook kortstondig Nederlandse les, wat ze zelf vroegtijdig stopte. Het Vaticaan was een andere specialisatie van Becaus.
Becaus is gehuwd, heeft geen kinderen en woont in Sint-Martens-Latem, nabij Gent. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.