Vandaag is het ook al vijftien jaar geleden dat de Vlaamse radio- en televisiepresentator, restaurateur en filmproducent Daniël Van Avermaet is overleden. Hij werd het bekendst als presentator van het satirische radioprogramma De Taalstrijd (op bovenstaande foto staat hij uiterst links naast de andere vaste panelleden v.l.n.r. Miriam Thys, Guy Mortier en Mark Uytterhoeven). Zelf heb ik destijds iets geschreven over zijn eigen talkshow, die echter geen lang leven beschoren is geweest.

De eerste aflevering van de nieuwe talkshow « Rond Daniël » (21-6-1988) is geen succes geworden. Zelfs in die mate dat wij ze liever met de mantel der liefde zouden bedekken. Het was immers zo evident dat ze voornamelijk de mist is ingegaan door de enorme zenuwachtigheid van de presentator, dat de volgende afleveringen niet anders dan beter kunnen zijn. Pas dan zullen wij kunnen oordelen of Daniël Van Avermaet er nu inderdaad in slaagt het « goede gesprek » te voeren, dat hijzelf zo vooropstelt. Daarbij wil hij ook minder bekende Vlamingen uitnodigen, als ze maar goed kunnen praten (voor die scouting staat Paul Jacobs in, de man achter « De Taalstrijd » en « Het Vermoeden » op de radio). Voor ons is dit geen probleem natuurlijk, maar de gesprekken met ballonvaarder Schaut en de tweeling Alsteens waren van een geforceerde geestigheid die toch enkel maar de gemakkelijke lachers kan aanspreken. En schrijver Verbeeck (Harry, niet Louis) was helemaal « far out ». Persoonlijke interesse zal natuurlijk wel meespelen, maar zelfs bij Stefaan De Mol, die daaraan dan het meest beantwoordde, konden we nauwelijks een geeuw onderdrukken. Het getuigde overigens van weinig doorzicht om dit gesprek te programmeren op een moment dat op het andere net de belangrijke voetbalwedstrijd Nederland-West-Duitsland werd gespeeld. Daniël kondigde wel aan dat het gesprek zich voornamelijk tot de vrouwen zou richten, maar buiten een vraag of De Mol nu ja dan nee zijn lief zou meenemen naar Bologna ging het toch wel degelijk over voetbal (waarbij Van Avermaet overigens een ontzettend gebrek aan kennis etaleerde, zo vroeg hij of De Mol in Italië nu als spits ging opereren). Voeg daarbij dat we de eerste grap over de zwaarlijvigheid van de presentator reeds hebben gehad (en uiteraard ook reeds een optreden van de onvermijdelijke Johan Verminnen) en de rekening was snel gemaakt.

Referentie
Ronny De Schepper, Het leergeld van Daniël, De Rode Vaan nr.27 van 1988

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.