En als we dan toch met onfrisse verjaardagen bezig zijn: vandaag is het ook tien jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco uit de Tour werd gezet.

Riccò had op dat moment al twee etappes gewonnen en was leider in het jongeren- en bergklassement. Voor aanvang van de twaalfde etappe werd echter bekend dat hij verschillende keren positief op het middel CERA, de nieuwste generatie synthetisch epo, had getest. Hij werd kort daarop door de politie opgepakt waarna de ploegleiding van Saunier Duval de volledige ploeg uit de wedstrijd nam.
Riccò werd in de week voor zijn positieve test door de media in verband gebracht met geruchten over een aantal wielrenners die verdacht hoge bloedwaarden zouden hebben. Hierop verklaarde hij dat hij van nature een hoge hematocrietwaarde van 51% heeft en dat hij daarvoor een medisch attest kan overleggen. Op 18 juli werd Riccò door Saunier Duval ontslagen, waarna ook Leonardo Piepoli volgde.
Tijdens een hoorzitting van het Italiaans olympisch comité (CONI) op 30 juli 2008 gaf Riccò het gebruik van doping toe. Als motief verklaarde hij na de Ronde van Italië moe te zijn geweest, zowel in fysiek als in mentaal opzicht. Riccò zag af van een contra-expertise. Op 2 oktober 2008 werd bekend dat Riccò voor twee jaar geschorst wordt, maar op 17 maart 2009 werd dit door het internationaal sporttribunaal (CAS) teruggebracht naar 20 maanden voor de hulp die hij de Franse autoriteiten bood in de zoektocht naar andere zondaars.
In februari 2011 werd echter al meteen opnieuw een dopingonderzoek tegen Riccardo Riccò gestart. Dit gebeurde nadat hij in het ziekenhuis belandde na (volgens een arts) een verkeerd gelopen bloedtransfusie die hij op zichzelf had uitgevoerd. Op 19 april 2012 werd bekend dat hij door het Italiaanse anti-dopingtribunaal geschorst werd voor twaalf jaar.
Riccò is de partner van de eveneens Italiaanse professionele wielrenster Vania Rossi. Op 10 januari 2010 werd Rossi tijdens een veldrit in Milaan eveneens betrapt op het gebruik van Cera. Het Italiaans Olympisch Comité liet de contra-expertise onderzoeken door het World Anti-Doping Agency (WADA). Hieruit bleek dat er niet genoeg Cera werd aangetroffen om Rossi te schorsen. Alhoewel een schorsing niet nodig was, ging het Italiaans olympisch comité (CONI) toch onderzoeken of een schorsing mogelijk was. Zij wilden dit aangezien er in de a-staal duidelijke sporen van dopinggebruik gevonden werden. Vania en Riccardo waren korte tijd uit elkaar nadat Riccardo bericht kreeg over de positieve test. Inmiddels zijn ze weer bij elkaar. Ze hebben één kind. (Op basis van Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.