Vandaag is het veertig jaar geleden dat in de Tour de France een incident plaats vond dat de geschiedenis is ingegaan als “de peer van Pollentier”…

Na de koninginnenrit van 240 kilometer komt Pollentier als eerste boven op l’Alpe D’Huez. Kuiper, Hinault, Zoetemelk en Agostinho maken de top vijf compleet. Michel Pollentier neemt de gele trui over van Jos Bruyère, de onverwachte opvolger van Eddy Merckx, die begin dat jaar heeft afgehaakt als actief renner en nu sportdirecteur is van de C&A-ploeg. Twee jaar na de krachttoer van Lucien Van Impe lijkt een nieuwe Belgische eindzege in de maak. De tricolore euforie is echter van korte duur…
In de caravan van de dopingdokter kon Michel Pollentier geen plasje produceren. Hij zei zo veel te hebben gezweet dat hij uitgedroogd was zielig. De dopingdokter kreeg medelijden met hem en bracht hem naar zijn hotel om daar op de plas te wachten. “Dat waren betere omstandigheden dan in die benauwde kampeerwagen,” vond de meelevende dokter. Vandaar dat ploegleider Fred De Bruyne nog een brede glimlach heeft als hij met Pollentier de caravan verlaat (zie foto).
Of misschien lachte hij ook wel omdat in het hotel gemakkelijker het bedrog kon plaatsvinden met een truc uit de oude doos, uitgevonden door renners in de jaren zestig toen de controle op stimulerende middelen zijn intrede deed: een bal van rubber gevuld met urine van het-maakt-niet-uit-wie onder de oksel en een slangetje onder trui en broek door. De renner doet net of hij een plas maakt, drukt de peer in en de urine stroomt het flesje in. Net echt.
Jammer voor Pollentier, dat er al velen op die fraude betrapt waren. Voor geen enkele arts is de truc nog onbekend. Pollentier ging genadeloos voor de bijl. Weg gele trui, weg etappezege, weg bergprijs, weg carrière, de 65ste Tour de France heeft zijn groot schandaal. Pollentier valt hierdoor immers onder artikel 24 bis van het reglement betreffende de medische controle van de internationale wielerbond. Dat zegt: in het geval van vastgestelde fraude zijn er andere strafmaatregelen voorzien dan bij een positieve analyse. Professionals worden gestraft met twee maanden schorsing en een boete van 5.000 Zwitserse franken (net geen 4.000 euro). Beroep is niet mogelijk. Er is dus geen enkele aanleiding om zijn schorsing niet direct te laten ingaan.
Het nieuws van de ‘peer van Pollentier’ wordt zo’n drie uur na afloop van de etappe bekendgemaakt. Vandaag is het ondenkbaar, maar na de uitsluiting van Michel Pollentier kwam er zowaar een solidariteitsactie van collega-renners op gang. De renners Antoine Guterriez, Lucien Van Impe, Gerben Karstens, Jacques Esclassan, Barry Hoban, Guy Sibille en Jean-Jacques Fussien vroegen als vertegenwoordigers van zeven ploegen in de Tour aan koersdirecteur Félix Lévitan om Pollentier te straffen volgens de tot dan gebruikelijke reglementen. Dat wil zeggen: een tijdstraf van tien minuten, een boete van 1.000 Zwitserse franken en twee maanden voorwaardelijke schorsing. Zij wijzen op een eerder dit seizoen voorgevallen incident in de Midi Libre. Na afloop van een etappe moest de Spanjaard Eulalio Garcia naar de controle, maar hij stuurde zijn landgenoot Pedro Vilardebo in zijn plaats. De list werd doorzien, beiden werden gestraft, maar mochten toch in de Ronde van Frankrijk starten, alhoewel de Midi Libre slechts een week voor de Ronde van Frankrijk was afgelopen.
Zoals wel vaker krijgt echter Eddy Merckx, op dat moment ploegleider van de C&A-ploeg, het laatste woord: “Michel Pollentier heeft met deze zaak de wielersport grote schade toegebracht,” is zijn oordeel. “Vooral zijn uitlating dat de helft van de renners stimulantia gebruikt, is pertinent onwaar.” Aldus de vijfvoudige Tourwinnaar, waardoor Michel Pollentier zijn biezen kon pakken. Een afloop die ik (en wellicht velen met mij) niet kende, maar die terug te vinden is in het boek “Tour de France, Tour des Belges” van Stijn Vanderhaeghe (Lannoo 2013).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.