Vandaag is het al zestig jaar geleden dat Julia Stanley, de moeder van Beatle John Lennon, om het leven kwam.

Volgens de “politiek correcte” versie van de feiten moest Johns moeder uit werken gaan omdat vader Lennon hen had laten stikken en daarom liet ze John achter bij haar zus Mimi. Het dient echter ook wel gezegd dat Julia graag “een stapje in de wereld” zette. Zo werd ze op een bepaald moment zwanger, waarbij ze het kind heeft laten weghalen. Ze is daarna nog twee keer zwanger geweest, maar deze keer was dat van een man (John Dykins) met wie ze wel degelijk een nieuw bestaan trachtte op te bouwen. Op die manier heeft John Lennon dus twee halfzussen: Julia en Jacqueline (Mark Hertsgaard, A day in the life, De Prom/Houtekiet, 1995, p.24)
Maar in feite heeft tante Mimi dus de moederrol voor zich genomen en was Johns echte moeder juist een soort van “tante Julia”, die hem aanmoedigde in al het kattekwaad dat hij in zijn botten had. Het is in de biografie van Hunter trouwens (opzettelijk?) onduidelijk, hoe lang Mimi de waarheid voor John heeft verzwegen. Al heeft hij haar wel altijd “Mimi” genoemd en nooit “mama”.
In feite heeft Lennon zijn moeder dus twee keer verloren. De eerste keer toen ze hem “wegschonk” aan haar zus en de tweede keer “echt”, toen ze bij het oversteken van een straat dodelijk werd aangereden door een dronken politieman “off duty”. Onnodig te zeggen dat dit bij hem een trauma teweeg bracht dat hij ook in zijn muziek (“Julia”, “Mother”) trachtte te verwerken. Het is zelfs zo dat hij volgens Mark Hertsgaard (p.21) Yoko Ono gewoonlijk aansprak met “moeder”.
Eddy De Saedeleer reageerde hier op 15 juli 2013 met: “Het is pas een maand geleden dat ik het boek van Julia Baird las, John, my brother. Een boek dat nu eens niet muziek als hoofdmotief heeft en daardoor vaak minder gesmaakt wordt bij critici, maar de echte jeugd zoals John ze beleefde. Een must voor wie in die familie is geïnteresseerd.
Ik had het boek al enkele jaren geleden gekocht, maar zoals dat gaat, niet direct gelezen. Uiteindelijk heb ik het dan toch gelezen, omdat ik het kotsbeu was, om steeds weer die enkele banale zinnetjes te lezen, die in elke Lennon biografie steeds weer opduiken, over hoe John werd in de steek gelaten en opgevoed werd door de (harde) tante Mimi. Lennon werd in feite opgevoed door de vijf zusters. Het liep in die familie nogal door elkaar (zoals dat zo vaak gebeurde in vroegere meer sociale tijden), en Lennon woonde dan wel officieel bij Mimi, hij verbleef zeer vaak bij zijn moeder, tot die treurige dag. Later nog ontfermde een andere tante zich over de kinderen.
John Lennon heeft overigens ook toen hij eenmaal beroemd was en geld had, steeds gezocht (zelfs via krantenadvertenties) naar zijn andere geadopteerde halfzus, die naar men veronderstelde geadopteerd was door Noorse mensen. Ik herinner mij een artikel hierover uit de Liverpool Echo van enkele jaren geleden, maar ik zou het moeten opzoeken, want ik herinner mij niet meer zeker, of dit naar aanleiding was van het feit dat ze boven water was gekomen, dan wel het feit dat ze overleden was. John zelf, heeft haar zeker nooit ontmoet.”

Daar had ik dan zelf weer vragen bij, zoals van waar komt de naam Baird? Tenzij het de naam van haar man is natuurlijk… Maar moet ik uit deze reactie verstaan dat beide zussen voor adoptie werden afgestaan? (En dan zou Julia bij een gezin met de naam Baird kunnen terecht gekomen zijn.) Daar staat dan weer tegenover dat ik niet goed begrijp waarom dat nodig was, aangezien volgens je eigen zeggen het gezin in harmonie is opgegroeid?
Op 17 maart 2014 antwoordde Eddy hierop: “Over Lennon en zijn familie zijn tal van boeken gepubliceerd. Vaak neemt de ene auteur van de andere gewoon ‘feiten’ over, waardoor nogal wat verhalen zelfs een eigen leven gaan leiden.
Lennon’s vader krijgt doorgaans alleen de zwarte piet toegeschoven wanneer het gaat over hoe John bij tante Mimi belandde. Het was vooral de familie (de zusters van Julia) die John weghaalden bij Julia, die er inderdaad na meer dan tien jaar met (Al)Fred Lennon een wat losser levensstijl begon op na te houden.
Zo raakte ze naar het einde van de oorlog toe in verwachting van een dochter die ze zeker niet ‘liet weghalen’, maar wel onder druk van alweer de zusters afstond voor adoptie. Ze verklaarde eerst dat dit het resultaat was van een verkrachting, maar dat klopte niet. ‘Taffy’ Williams een Welshe artillerie officier, die in de Wirral (ten zuiden van Liverpool, net over de Mersey) verbleef, bleek de vader. Maar Julia was gehuwd, dus dat schandaal in de familie kon er echt niet bij. Alf Lennon wou het kind mee opvoeden, maar dat wou Julia niet. Ze waren te lang van elkaar gescheiden door Alf’s lange verblijven op zee. Victoria Elisabeth Stanley kwam terecht bij een koppel waarvan de vader een Noor was, wat er toe geleid heeft dat jarenlang gedacht werd dat dit kind dat intussen dus Ingrid Pederson heette in Noorwegen woonde. Klopte helemaal niet. Zij woonde zelfs op wandelafstand van tante Mimi. Zelf werd haar nooit verteld dat ze was geadopteerd. Ze ontdekte zelf de adoptiepapieren, en begon sindsdien alles te verzamelen over John. Ze kwam echter pas naar buiten met haar verhaal na het overlijden van haar stiefmoeder, en dit lang na de dood van John. Uiteraard besteedden de kranten daar toen uitvoerig aandacht aan. Ook zij zal later een boek schrijven in Frankrijk, waar ze uiteindelijk ging wonen (ontbreekt nog in mijn bib). (1)
Julia zal later hertrouwen met John Dykins, met wie ze nog twee dochters krijgt. De oudste Julia (geboren in 1947 en wonende in Chester) heeft intussen twee verschillende boeken op haar actief. Een eerste eind jaren tachtig geschreven samen met Geoffrey Giuliano (2) en recent het boek Imagine this – growing up with my brother John Lennon (3). Deze Julia is een aantal jaren getrouwd met de Ier Alan Baird die ze in Noord-Wales leerde kennen. Een huwelijk dat eindigde in de stressvolle maanden na John’s dood eind 1980. Blijkbaar houdt zij er aan de naam Baird verder te gebruiken. Iets wat je ook ziet bij b.v. Demi Moore en nog enkele anderen. Waarom doen vrouwen dat? Mij een raadsel.
De tweede halfzuster van John is Jacky. John had met beide een vrij goede relatie en schreef en telefoneerde hen geregeld. Zij hebben ook hun zus Victoria vluchtig ontmoet ter gelegenheid van het aanbrengen van een blue plaque op het huis van tante Mimi in Menlove Avenue.
Tot zover het verhaal over de vier kinderen waarvan sprake in het artikel hierboven.
Interessant om weten is dat John Lennon er nog twee halfbroers bij krijgt. Deze keer niet via Julia maar via Alf Lennon (zijn vader). Alf trouwt een tweede keer als hij al vijftig is, met de dertig jaar jongere Pauline Jones (4), met wie hij twee kinderen krijgt. Geen van hen hebben ooit hun halfbroer John ontmoet. Er is weinig bekend over deze intussen volwassen kinderen.
Pauline zal eind jaren zeventig, nadat Alf sterft, zijn levensverhaal dat hij zelf op papier zette, opsturen naar John. Het is zijn kant van het verhaal, dat ook het lezen waard is, en verklaart waarom hij b.v. zo lang op zee zat, en zelfs niet naar Julia en John terug kon. Na zijn dood schreef Pauline Lennon er een boek over: Daddy come home. Zij schreef het boek onder de naam Pauline Lennon maar leeft nu als Pauline Stone (was als tiener al een Stones-fan).
Samengevat: er zijn buiten John dus nog vijf gerelateerde kinderen, die allemaal halfbroer of halfzus zijn van John. In totaal behoren zij tot drie verschillende vaders en twee verschillende moeders. Lennon’s familie was dus een nieuw samengesteld gezin avant la lettre….”

(1) http://www.examiner.com/article/ingrid-pedersen-lennon-the-true-story-of-john-lennon-s-lost-sister-victoria
(2) John Lennon my brother, memories of growing up together by his sister Julia Baird with Geoffrey Guiliano. Foreword by Paul McCartney, uitgegeven in 1988 bij Holt en in 1989 uitgegeven bij Jove books New York
(3) “Imagine this” growing up with my brother John Lennon uitgegeven bij Hodder & Stoughton in 2007
(4) Daddy come home, The true story of John Lennon and his father, door Pauline Lennon, uitgegeven 1990 bij Angus & Robertson UK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.