Waar in Aalst had Willy Sommers een winkel? Welke Aalstenaar nam de legendarische foto van Nonkel Bob, samen the Rolling Stones? Wat kwam Adamo doen in Aalst? Wie zong ‘Pump up the Jam’ in? En klopt het gerucht dat Motörhead nog rondgelopen heeft in de Pontstraat (*) ? U komt het allemaal te weten tijdens de boekvoorstelling van “Onion Rock”, een boek van Cynrik De Decker en Jan Van Liedekerke op vrijdagavond 7 december! En op zaterdagavond 8 december worden alle geciteerde nummers ook gedraaid op een gratis old-skool TeeDee (met Jan Van Liedekerke achter de discobar!). Dus noteer dat weekend maar met stip in uw agenda!

Een halve eeuw terug verscheen ook in de Aalsterse straten het fenomeen jeugdcultuur, waarbij jonge mensen zich afzetten tegen wat de oudere generatie dicteerde. Hun ideeën konden ze kwijt in jeugdclubs en muziekcafés, waar keihard blues en rock klonk.
Tussen 1970 en 1995 komen en gaan diverse subculturen, samen met de Aalsterse groepjes die dit alles een stem gaven: punk en new wave zetten heel wat ideeën op hun kop, hardrock en metal gingen er stevig tegenaan. De meeste bands was geen lang podiumleven beschoren, maar enkele waren een kweekvijver voor talent dat tot vandaag in binnen- en buitenland te horen is.
Eind jaren tachtig ontstond in een studio in het centrum van de stad een muziekstijl waarvan de nummers doorheen de hele wereld in alle discotheken dreunden – sindsdien zette Technotronic miljoenen mensen aan het dansen.
Motörhead deed de zaal Okapi uit haar voegen barsten, het Parkfestival leek heel even het Aalsterse Woodstock, organisatoren van Pallieterpop en Beepopalula namen grote risico’s door internationale vedetten naar de Keizershallen te loodsen.
Beide auteurs interviewden de spelers van dit hele gebeuren: muzikanten, organisatoren , producers… Ook wordt aandacht besteed aan fenomenen als druggebruik, spijbelgedrag, maar ook een groeiend maatschappelijk engagement en kunstbeleving.
Doorspekt met anekdotiek, humor en drama, vinden meer dan 300 groepen (o.m. John Woolley & Just Born, Irish Coffee – Belgiës eerste hardrockband ! -, Isopoda, Lavvi Ebbel, 5CV, White Light, Crossfire, Turbo99, Onion Dolls, Jason Rawhead, Mensen Blaffen, Nux Nemo…) en 1300 muzikanten samen met de muziekcafés en jeugdclubs (Patatbar, Amber, Gaadvis, Kashbah, Cactus, Ypsilon, TufTuf, Terlinden…) én de discografie, hun plaats in Onion Rock. Elkeen die jong was tussen de jaren ‘60 en ‘90 in Aalst en omstreken, herkent zichzelf tussen de foto’s en documenten, en ontdekt tot nog toe onbekende verhalen.
Cynrik De Decker (Aalst, 1966) bracht zijn jeugd door in zijn geboortestad en observeerde er vanop de zijlijn de jeugdcultuur. Sinds 1992 publiceert hij studies en werken over diverse aspecten van de recente geschiedenis.
Jan Van Liedekerke (Aalst, 1963) is gefascineerd door pop en rock. Hij verdiept zich in de historiek en de diverse stromingen en is een veelgevraagd spreker, ook over de 20ste eeuwse muziekgeschiedenis.
“Onion Rock” is een luxueus lees- en fotoboek (19 x 25 cm) met ca. 200 kleurrijke pagina’s. Kostprijs bedraagt 29 €, maar wie voor 1 december 2018 intekent, betaalt slechts 25 €. Wie het boek thuis wil ontvangen, gelieve 5 € port toe te voegen.
“Onion Rock” wordt voorgesteld op vrijdagavond 7 december, om 20u. in de ArtyParty (Molenstraat, Aalst). Onder meer de Aalsterse funk-jazz groep Jaunk kleurt die avond mee. De bijhorende tentoonstelling loopt het hele weekend.
De voorintekenaars kunnen het daar afhalen maar plaatsreservering voor de avond van 7 december is aangewezen (info@flyingpencil.be)! Nadien kan het boek bij de uitgever na afspraak afgehaald worden.
“Onion Rock” is ook verkrijgbaar via o.m. Standaard Boekhandel Aalst. Like zéker de Facebookpagina OnionRock voor muziekclips, foto’s en de laatste info over dit initiatief.
Voorintekenen gebeurt door storting van 25 € (+ ev. 5 € port) op rekeningnummer BE20-0634-1458-9856 van Flying Pencil, Erembodegem-Dorp 80 – 9320 Erembodegem met de vermelding “Onion Rock”.
info@flyingpencil.be of via webshop http://www.flyingpencil.be 0479/923 043.

(*) Aja, dat gerucht over Motörhead is dus echt wel waar. Zij traden die avond in maart 1980 op in zaal De Burcht, en ik zag hen na schooltijd aan ’t College passeren! (JVL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.