Vijftien jaar geleden kwam de Baskische renner Joseba Beloki zwaar ten val in de Tour. Tijdens de gevaarlijke afdaling van de côte de la Rochette liep de band van zijn achterwiel en hij gleed uit op het gesmolten asfalt. Hierbij brak hij zijn dijbeen, zijn pols en zijn elleboog. Geletruidrager Lance Armstrong, die achter hem reed, moest even door het veld om hem te ontwijken. Sinds deze val heeft Beloki nooit meer op zijn oude niveau gepresteerd.

Joseba Beloki Dorronsoro (Lazkao, 12 augustus 1973) werd pas relatief laat, op zijn 25e, professional, bij de Baskische Euskaltel-ploeg. Twee jaar hierna, in 2000, volgde zijn doorbraak. Hij won zijn eerste wedstrijd, een tijdrit in de Ronde van Romandië, en later dat jaar werd hij derde in de Ronde van Frankrijk, achter Lance Armstrong en Jan Ullrich. In 2001 herhaalde hij dat staaltje, en in 2002 werd hij, bij afwezigheid van Ullrich, zelfs tweede in de Tour. In de Ronde van Spanje van 2002 eindigde Beloki met een derde plaats eveneens op het podium. Hij droeg in die ronde ook vier dagen de leiderstrui, nadat hij met zijn ploeg ONCE de eerste etappe, een ploegentijdrit, had gewonnen.
Beloki kreeg vaak negatieve kritiek, omdat hij zelf nooit aanviel en alleen probeerde te volgen. Tijdens de Tour de France 2003 ontpopte hij zich evenwel tot een aanvaller. Dit was echter van korte duur. Hij kwam in de negende etappe, die onder zeer hete temperaturen moest worden verreden, op 14 juli zwaar ten val. Tijdens de gevaarlijke afdaling van de côte de la Rochette liep de band van zijn achterwiel. Hierbij brak hij zijn dijbeen, zijn pols en zijn elleboog en Armstrong, die achter hem reed, moest even door het veld om hem te ontwijken. Sinds deze val heeft Beloki niet meer op zijn oude niveau gepresteerd. Eind 2007 besloot hij met wielrennen te stoppen. Op 25 februari 2010 werd bekendgemaakt dat Beloki terug zou keren in het wielrennen als assistent-ploegleider van de beloftenploeg van de bescheiden Spaanse formatie Cafés Baqué.
Op onderstaande foto is hij te zien op een selfie van John De Schepper (rechts) tijdens een Gran Fondo op Tenerife in 2018 samen met o.a. ook nog Joaquim Rodriguez (links).

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.