De Oost-Duitse zwemster Kornelia Ender pakte 45 jaar geleden als eerste niet-Australische sedert augustus 1956 een wereldrecord zwemmen (100m vrije slag in 58″25). Ik was in die tijd stiekem een beetje verliefd op haar, maar nu ik ter gelegenheid van dit stukje foto’s van haar ben gaan opzoeken, ben ik daar wel een beetje van geschrokken, want in haar zwempak ziet ze er toch wel heel erg “opgeblazen” uit (zie verder).

Kornelia Ender (Plauen, 25 oktober 1958) begon al op jonge leeftijd met zwemmen. Ze won als 13-jarige haar eerste olympische medailles op de Olympische Zomerspelen in München: drie zilveren medailles, inclusief één op de individuele 200 meter wisselslag waar ze vlak na de Australische Shane Gould aantikte. In 1976, na haar deelname aan de Olympische Zomerspelen in Montreal waar ze vier gouden en één zilveren medaille won, beëindigde ze haar zwemcarrière. In totaal zwom ze 22 wereldrecords, 8 wereldtitels en 4 Europese titels bij elkaar. Ze was de eerste vrouw die onder de 57-, 56- en 55-secondengrens dook en had wereldrecords op 4 van de 5 slagen. Ender werd in 1981 opgenomen in de International Swimming Hall of Fame.
Al in 1973 werden er vraagtekens geplaatst bij de grote successen van de Oost-Duitse zwemsters: “Wat denkt men echter als een Italiaanse dokter van oordeel is, dat de spiervorming van Kornelia Ender niet vrouwelijk is en de spiervorming bij de andere meisjes bovenmatig. Dan valt het woord anabolica. Een vage beschuldiging, die niet – zeker vooralsnog niet – waar kan worden gemaakt.” [Leids Dagblad, 10 september 1973] In 1991 erkende Ender dat de Oost-Duitse sportartsen haar indertijd vermoedelijk, zonder haar medeweten, doping toedienden [Limburgsch dagblad, 9 december 1991]. Haar medailles hoefde ze nooit in te leveren.
Ender was vanaf 1978 vier jaar gehuwd met mede-zwemmer Roland Matthes. In 1984 trouwde ze met oud-atleet Steffen Grummt. Ze heeft uit elk huwelijk een dochter. Kornelia Ender trachtte kort voor die Wende in 1989 naar het westen te vluchten, maar werd door haar vader verraden, een legerofficier die vreesde anders zijn pensioen te verliezen. Toen korte tijd later de Muur viel kon ze alsnog naar het westen gaan, waar ze in Mainz een praktijk voor fysiotherapie begon. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.