Vandaag is het 115 jaar geleden dat de Zwitser Charles Läser de eerste buitenlandse ritwinnaar in de Tour werd. Het betreft de vierde rit Toulouse-Bordeaux in de eerste Tour de France in 1903 (bovenstaande foto). Het hele podium in Bordeaux was overigens buitenlands. Tweede was immers onze landgenoot Julien Lootens, die onder het pseudoniem “Samson” deelnam, aangezien hij het niet kon maken als deftige burger aan zo’n spektakel deel te nemen, en derde de Italiaan Rodolfo Muller, duidelijk afkomstig uit Tirol.

Toch zullen er mensen zijn die Läser niet aanvaarden als eerste buitenlandse winnaar. Läser was immers in de derde rit uit de wedstrijd gestapt, maar het reglement liet niet alleen toe dat renners die de strijd staakten verder deden zonder nog in aanmerking te komen voor het klassement. Het voorzag ook in de mogelijkheid om te starten in één of meerdere ritten naar keuze, tegen vijf francs inschrijvingsgeld per etappe. Het verschil was dat de “echte” deelnemers met een groene band (brassard vert), reden en wie opgaf, maar in een volgende rit opnieuw aan de start verscheen met een gele armband. Samengevat: groene armbanden kwamen voor het algemene klassement in aanmerking, gele waren “hors compétition”. Iets wat binnen de kortste keren onvoorziene problemen opleverde, aangezien die verse krachten zich voor de kar spanden van één of andere “echte” deelnemer. Om dit te vermijden werd het reglement later in die zin aangepast dat zoiets niet meer mogelijk was. In eerste instantie moesten de “gele armbanden” vanaf de derde etappe met een uur achterstand vertrekken. Nadien werd die achterstand wel “verrekend” zodat de rituitslag een mengeling werd van reële tijden en de tijden afgelegd door de “gele armbanden”.

Ronny De Schepper

download

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.