Het is al vijf jaar geleden dat de Wase journalist en folklorist Martin De Ryck (of Rolf Van Scheldelande zoals hij zichzelf noemde) overleden. Hij was 85 jaar. In maart 2011 vierde hij met zijn echtgenote José Temmerman nog hun zestigste huwelijksverjaardag. Dat gebeurde in De Reiger, waar toen ook nog mijn beide ouders verbleven. Daarvóór hadden ze samen (dus het echtpaar De Ryck en het echtpaar De Schepper) ook in de verzorgingsflats van Sint-Elisabeth gewoond en het is dààr dat ik Martin beter heb leren kennen en appreciëren. Want ik moet er geen doekjes om winden: in de tijd dat we allebei als journalist actief waren in Temse, waren we niet zo’n beste vrienden. Dat hij voor Het Vrije Waasland werkte en ik voor concurrent De Voorpost zal daar wel mede van aan de oorsprong hebben gelegen. Hieronder een in memoriam door zijn neef, burgemeester Luc De Ryck van Temse…

Martin De Ryck (Temse, 21/4/1928) was gemeentebediende, later verzekeringsmakelaar. Decennialang was hij ook werkzaam in de streekjournalistiek, voornamelijk als medewerker van weekblad Het Vrije Waasland.
Martin De Ryck is een historische figuur voor Temse. Jarenlang werd hij geïdentificeerd met de V.V.V./Toerisme Temse, waar hij achtereenvolgens de volgende functies bekleedde: secretaris (1953-1982), ondervoorzitter (1983-1988), voorzitter (1989-2004) en erevoorzitter (sinds 2004). In de jaren vóór 1983, toen het gemeentebestuur nog geen beleidsprioriteit maakte van toerisme en cultuur, vulden Martin De Ryck en de V.V.V. de leemten op, waardoor Temse toch op de kaart kwam.
Martin realiseerde een indrukwekkend palmares, met o.m. absolute hoogtepunten als de Scheldefeeërieën, de Palingfestivals en de Eurogalaconcerten naast vele andere grote en kleine organisaties. Eind jaren ‘60 – begin jaren ‘70 – lag hij aan de basis van de verzustering Temse – Eupen. Ook was hij medegrondlegger van carnaval. Hij was de oprichter van het hostessenteam, dat – als gemeentelijk gezelschap – nog altijd geldt als een unicum in ons land. Dertig jaar lang tekende hij verantwoordelijk voor alle toeristische publicaties en greep hij alle gelegenheden aan om Temse toeristisch te promoten. Al die jaren was hij Temses toeristische ambassadeur en public relationsman. Toen Toerisme Waasland (waarvan hij medestichter en jarenlang ondervoorzitter was) in 1986 van start ging met – wat heet – ‘de toeristische adel van het Waasland’, behoorde Martin tot de eerste laureaten. Voor zijn uitzonderlijke toeristische verdienste werd hij onderscheiden met de Gouden Medaille van het Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme.
Martin De Ryck was ook zeer actief in het verenigingsleven, o.m. als generale penningmeester van het Koninklijk Muziekverbond van België (plus hoofdredacteur van haar tijdschrift ‘Cecilia’), ondervoorzitter en generale penningmeester van het Wereldmuziekverbond, voorzitter van de harmonie Sint-Cecilia, Volleybalclub Willebrord en Handbalclub Attila.
Hij schreef proza en gedichten (meermaals bekroond) onder het pseudoniem Rolf van Scheldelande.
Martin trouwde in 1951 met José Temmerman. Zij hebben een zoon, Rolf (*), en 3 kleinkinderen.

(*) Is ondertussen helaas eveneens reeds overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.