Vandaag is het 105 jaar geleden dat de Franse schrijver Louis Hémon in Canada is overleden. Hij wordt dan ook vaak als een Canadese auteur vermeld, maar – zoals mijn vriend Alcide opmerkt – “un peu abusivement puisqu’il a vécu moins de deux ans au Canada, d’octobre 1911 à juillet 1913.”

Louis Hémon werd geboren in Brest in 1880 en emigreerde naar Canada in 1911. Daar leefde hij bij de achtergebleven Acadiens, wier verhalen hem inspireerden tot het schrijven van “Maria Chapdelaine”, een soort van magisch-realistische roman, al schuilt het magisch-realisme van Hémon minder in het verhaal dan wel in de behandeling ervan. Vooral de sfeer is bijvoorbeeld van belang.
Merkwaardig is wel dat Hémon zelf ook om het leven kwam in vergelijkbare omstandigheden van zijn held in “Maria Chapdelaine”. Samen met een jonge Australiër besloot hij in 1913 dieper het Canadese binnenland in te trekken. Daarvoor volgden zij de transcontinentale spoorlijn. Onderweg werden ze verrast door een trein…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.