De Italiaanse singer-songwriter Salvatore (Toto) Cutugno viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Hij begon als drummer maar vormde later zijn eigen band. Hij schreef enkele memorabele liedjes voor de Frans-Amerikaanse zanger Joe Dassin zoals L’été indien, Et si tu n’existais pas en Le jardin du Luxembourg.
In 1976 deed hij voor de eerste keer mee aan het San Remo Festival en werd daar 3de. Het zou z’n eerste van 13 deelnames worden. Met Solo noi won hij in 1980 en hij werd ook nog 6 keer 2de: 1984 met Serenata, 1987 met Figli, 1988 met Emozioni, 1989 met Le Mamme, 1990 aan de zijde van Ray Charles met Gli Amore en in 2005 aan de zijde van Annalisa Minetti met Come noi. In 1983 zong hij L’Italiano aldaar, zonder al te veel succes, maar het werd wel zijn grootste hit.
In 1990 won hij het Eurovisiesongfestival in Zagreb met de ballade Insieme 1992, die de Europese politieke integratie vierde. Een jaar later presenteerde hij samen met de andere Italiaanse songfestivalwinnares Gigliola Cinquetti het festival in Rome. Dat leidde bij veel mensen tot ergernis: ze babbelden de hele tijd met elkaar, tijdens de puntentelling zeiden ze de scores niet alleen in het Frans en Engels, maar ook nog eens in het Italiaans en toen Zweden en Frankrijk ex-aequo stonden na de puntentelling wisten ze niet goed wat te doen. Het zou echter zonde zijn mocht hij vooral door deze “misslag” worden herinnerd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.