Morgen zal het twintig jaar geleden zijn dat de zingende cowboy Roy Rogers is gestorven.

Roy Rogers heette eigenlijk Leonard Slye, maar dat klonk niet sympathiek genoeg. Hij was in het geheel geen cowboy, want hij werd op 5 november 1911 in Cincinnati, Ohio, geboren. Als tiener verhuisde hij wel naar Californië voor de fruitpluk, maar hij kwam er al snel aan de kost in de zanggroep The Sons of the Pioneers. Het was in 1935 dat hij voor de film Roy Rogers werd.
In 1950 liep de zingende cowboy over naar het televisiemedium. Hij nam zijn paard Trigger (dat écht zijn eigen paard was, nadat het vóór de Roy Rogers-films enkel eens door Olivia De Havilland was bereden in “The adventures of Robin Hood” in 1938) en zijn tegenspeelster Dale Evans (die écht zijn eigen vrouw was sinds 1947; of zij al eens eerder bereden was, weet ik niet) mee. Die Evans (1912-2001) was overigens nogal een feministe, ondanks het feit dat ze in de Roy Rogers-films nogal trutterige dames vertolkte.
In 1956 was het uit met de pret. Rogers was stilaan te oud geworden en de nieuwe jeugd te rebels om zich met hem te identificeren. Maar geen nood, sedertdien ontpopt hij zich als een zakenman in allerlei spin-offs van het cowboyleven en dat tot zijn dood op 6 juli 1998. Trigger was reeds in 1965 overleden, maar was met z’n 33 jaar eigenlijk veel ouder geworden dan zijn baasje. Over de verhouding tussen man en paard heeft Elton John een mooi nummer gemaakt, uiteraard getiteld “Roy Rogers”, dat door acteur Theu Boermans in het Nederlands is omgezet.

Een gedachte over “Roy Rogers (1911-1998)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.