“Met 60 zijn ze gestart in 1903, en amper 21 reden de allereerste Tour de France toen uit. Onze reporter Chris Snick wil deze zomer de 22ste worden. Met een fiets van 13,5 kilo, amper twee versnellingen en houten velgen, legt hij 2.428 kilometer af,” dat is de tagline van ex-collega Chris Snick voor zijn dagelijkse rubriek in Het Nieuwsblad tijdens deze Ronde van Frankrijk. Ik ben een trouwe lezer. Eerst en vooral: ik ken Chris nog van in de tijd dat we samen voor Het Laatste Nieuws werkten en ik moet zeggen, ik had het nooit in hem gezien. Pet af! Respect!

Maar juist daarom ben ik ook een beetje ontgoocheld. Ik wilde namelijk eens weten wat zo’n prestatie in de oertijden van de Tour eigenlijk waard is. Ik nam met andere woorden dat zinnetje “onze reporter Chris Snick wil deze zomer de 22ste worden” nogal letterlijk. Ik dacht: fantastisch, hij gaat met (bijna) dezelfde middelen deze Tour rijden, dus zullen we kunnen vaststellen de hoeveelste een ongetrainde atleet zou worden tussen dat allegaartje dat destijds aan de start kwam. Dat hij van een aantal voordelen mocht genieten (b.v. op het vlak van technische bijstand) dat wilde ik er nog bij nemen, maar tijdens de eerste rit heeft Chris een nachtje doorgebracht in een hotelletje! Zo ben je alle vergelijkingspunten meteen kwijt natuurlijk (*).
Op het einde werd er wel een vergelijkend tabelletje opgemaakt en daarin zou Chris over de hele afstand 102 uur en 58 minuten hebben gedaan. Daarmee zou hij zevende geëindigd zijn, precies tussen de twee Belgen Marcel Kerff en Julien Lootens. Dat zou dus fantastisch geweest zijn. Helaas werd bij Chris de stopwatch echter alleen ingedrukt als hij effectief op de fiets zat. Die nachtjes op hotel werden dus niet meegerekend.
Nochtans werd er ook in die oertijden soms in een hotelletje overnacht. Zo vestigde Antoine Deflotrière in de vierde etappe van de Tour 1904 een record dat tot op vandaag overeind is gebleven. De 27-jarige Fransman deed liefst 45u45′ over de 268 km van Toulouse naar Bordeaux en dat was dan nog de kortste etappe van die Ronde. Hij kwam aan met een achterstand van 37u04’54” op ritwinnaar Lucien Pothier (later overigens gedeclasseerd omdat hij de trein zou hebben genomen). De brave Antoine, de dagen voordien al trouw lid van de achterhoede, had de buik vol van die vele onverdroten uren op de fiets en zocht zich onderweg een paar keer een mals bed om een stevig tukje te doen. Fris en opgemonterd zette hij daarna zijn weg verder. Het kwam immers niet op een uurtje aan, want er bestond nog geen tijdslimiet en de volgende etappe werd pas daags na zijn aankomst gestart. Er restte dus volop de tijd om verder uit te slapen (**).
Deflotrière reed die Ronde van Frankrijk uit. Als allerlaatste, op meer dan honderd uur van Henri Cornet, aanvoerder van de uitgezuiverde eindstand. Het was zijn eerste en meteen ook laatste campagne als coureur. Dit was dus alvast een renner waarmee Chris zich had kunnen meten, maar dan had hij natuurlijk wel het parcours van de tweede Tour en niet dat van de eerste moeten afleggen.
Samengevat, we zullen dus nooit weten of Chris inderdaad de 22ste zou eindigen of eerder ergens tussenin, waarbij al de anderen een plaats opschuiven. Ik vind het een gemiste kans en hoop dat iemand anders één van de volgende jaren dit avontuur nog eens “voor echt” overdoet. ’t Mag ook Chris zelf zijn natuurlijk!

Ronny De Schepper

(*) Er is ook nog die fameuze “reconstructie” van de eerste Tour in 1953. Was dat dan gewoon voor de show of werd er ook echt gekoerst?
(**) Als conclusie van dit verhaal uit Het Nieuwsblad had ik verwacht dat er zou hebben gestaan: en zo werd de tijdslimiet “uitgevonden”… Maar nee dus. Daarom vraag ik me wel af: wanneer is die dan wél ingevoerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.