De rede van Temse, d.i. de haven, de aanlegplaats, maakt deel uit van de schilderachtige skyline van Temse. De rede vormt het onderwerp van de tentoonstelling, die tot 30 september loopt in het Gemeentemuseum. Kunstwerken van verschillende aard – schilderijen, tekeningen, aquarellen, etsen, marqueterie, strips… – illustreren het onderwerp, waarbij zowel beroeps- als amateurkunstenaars aan bod komen. De expo is een selectie uit het gelijknamige boek, dat ter plekke verkrijgbaar is tegen 20 euro. Samensteller van het boek én van de expo is oud-Temsenaar Guido Sijs.

Guido Sijs verliet Temse eind 1976, maar z’n hart is blijven slaan op het ritme van de Scheldegemeente. Toen hij enkele jaren geleden het Amelbergabeeld van zijn grootvader, Jan Sijs, aan het gemeentebestuur schonk, maakte hij kennis met het rijke kunstpatrimonium van de gemeente. Het bood een aanvulling op z’n hobby: het verzamelen van kunstwerken, die de haven van Temse in beeld brachten. De hobby werd een passie. Toen leden van de beheerraad van het Gemeentemuseum vernamen waarmee Guido bezig was, sprongen ze op de kar en spoedig groeide de idee aan een tentoonstelling en bijhorende publicatie.
Op vrijdag 29 juni werd de expo geopend en het boek voorgesteld. Romain Van Hautekerke, voorzitter van het Gemeentemuseum, leidde de vernissage in, waarna Guido Sijs zelf toelichting gaf bij de expo en het boek. Schepen van Cultuur Lieve Truyman belichtte het voor de kunstenaars dankbare thema en de Temsese jaren van de auteur-curator. Burgemeester Luc De Ryck, die de expo opende, schetste het ontstaan van het Gemeentemuseum en de lijdensweg naar een eigen gebouw (tussen 1942 en 1983 moest de beheerraad het 27 jaar zonder eigen gebouw stellen). Op 18 november 1983 werd het huidige museumgebouw geopend. ‘De rede van Temse’ is de 436ste expo in de reeks, er zijn intussen 155.000 bezoekers genoteerd. De burgemeester prees de raad van beheer, dankzij wiens koppigheid en vastberadenheid het gemeentebestuur uiteindelijk besliste een eigen gebouw ter beschikking te stellen en beklemtoonde de verdiensten van de beheerraad, in het bijzonder op het vlak van expo’s en publicaties. Hij reikte de eerste exemplaren uit aan Guido Sijs, Guy D’Haen (fotografie) en Frank De Cuyper (die meerdere bijdragen schreef).
De expo loopt tot zondag 30 september in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16. Hij is elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 u. vrij toegankelijk, zondag ook van 10 tot 12 u. Afspraak voor groepen: 03 710 12 52, museum@temse.be.

Info: Guido Sijs, guido.sijs@telenet.be

Op de foto herkent men burgemeester Luc De Ryck die het eerste exemplaar van het boek uitreikt aan Guido Sijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.