Ik ben een grote fan van het verzoekprogramma “Plaat Préféré” op Radio 2. ’t Is pertang onnozel, want ze draaien daar altijd dezelfde platen: Bohemian Rhapsody, Paradise by the dashboard light, Mia en natuurlijk You’re the first, the last, my everything van Barry White. Niet alleen is het vandaag vijftien jaar geleden dat de meest sexy stem uit de popmuziek voor altijd zweeg, het is tevens ook de 44ste verjaardag van zijn huwelijk met R&B singer Glodean James at a private ceremony in Las Vegas, Nevada. Dus hij is op zijn huwelijksverjaardag gestorven! (Al ben ik er niet zeker van dat hij op dat moment nog met die zangeres was getrouwd.)

Barry White werd als Barry Eugene Carter geboren in Galveston, Texas, en groeide op in Los Angeles. Op 10-jarige leeftijd werd hij lid van een gang, en op de leeftijd van zestien jaar werd hij veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens diefstal van Cadillac-autobanden ter waarde van $30.000. Gezien zijn latere (?) lichaamsomvang zou men nu grappen kunnen beginnen maken over het Michelin-mannetje of zo, maar dat is niet echt gepast.
Eind jaren zestig begon White’s muziekcarrière, aanvankelijk nog slechts als producer. Zijn grootste succes was het opzetten van Love Unlimited, een damesgroep met drie leden (waaronder zijn latere vrouw Glodean James), waarvoor hij de klassieker Walkin’ in the Rain (With the One I Love) schreef.
White had een aantal liedjes geschreven en zocht een mannelijke vocalist om deze op te nemen. Uiteindelijk liet hij zich overhalen dit zelf te doen, wat leidde tot het succesvolle album “I’ve Got So Much to Give” met de hit I’m Gonna Love You Just a Little More Baby.
Zijn volgende succes was de oprichting van het Love Unlimited Orchestra. Tegen alle verwachtingen in werd het volledig instrumentale Love’s theme een grote hit.
White behaalde zijn grootste successen in de jaren zeventig. In de periode van de disco, maar ook later, heeft hij nog diverse hits gehad.
Tijdens een verblijf in het ziekenhuis, waar hij herstelde van de gevolgen van een beroerte, overleed White aan een nierziekte. In 2013 kreeg hij postuum een ster op de Hollywood Walk of Fame. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.